Kreatin

Cena
Brendovi Suplemenata

Ako se aktivno bavite sportom verovatno ste čuli za ovo organsko jedinjenje koje mišićima daje veću snagu i izdržljivost. Sintetiše se u jetri, bubrezima i pankreasu i u svom sastavu ima tri aminokiseline: arginin, metionin i glicin.

U proseku naše telo u toku dana proizvede između 1 i 2 grama kreatina. Možemo ga unositi unositi i kroz hranu (crveno meso, riba, jaja), kao i suplementacijom.

 

Kako deluje kreatin? 

Kreatin se putem krvotoka najvećim delom deponuje u naše mišiće gde nastaje jedinjenje kreatin fosfat koje učestvuje u stvaranju adenozin tri fosfata (ATP). ATP mišići koriste kao energiju i to naročito za treninge jakog intenziteta poput sprinta, dizanja tegova, HIIT i sl.

Kreatin se malim delom deponuje i u našem srcu, mozgu i drugim organima, a sav višak se izlučuje preko bubrega u vidu kreatinina.

 

Kreatin monohidrat 

Ovo je najčešće korišćen suplement kreatina. Molekuli kreatin fosfata su krupni te se prvo moraju razgraditi da bi organizam mogao dalje da ih upotrebi. Za razliku od njega, kreatin monohidrat je odmah dostupan i instant upotrebljiv.

 

Čemu služi kreatin? 

Prednosti kreatina su sledeće:

 • Povećava mišićnu snagu i izdržljivost. Za rad mišića potrebna je energija. Ta energija nastaje kada se ATP pretvara u ADP (tj. kada adenozin 3 fosfat ostane bez jedne svoje fosfatne grupe). Novi ATP, tj. novi izvor energije za naše mišiće nastaje kada ADP stupi u reakciju sa kreatin fosfatom od kojeg dobija tu jednu nedostajuću fosfatnu grupu. Tako ponovo nastaje ATP koji se dalje koristi kao energija za trening.
 • Kreatin za mišićnu masu deluje tako što povlači vodu u mišić dajući mu veći volumen. Da bi se postigao trajni efekat uvećane mišićne mase kreatin nije dovoljan, već kombinacija pravilnog vežbanja, izbalansirane ishrane i unosa odgovarajućih suplemenata.
 • Potpomaže mentalne procese jer i mozak koristi energiju iz ATP-a.
 • Kreatin posle treninga ubrzava oporavak jer smanjuje upalu mišića i oštećenja mišićnih vlakana koja prirodno nastaju kao posledica treninga.

 

Da li je kreatin štetan?

Bez obzira na to što se prirodno sintetiše u našem telu i unosi se putem hrane, prilikom doziranja kreatina treba biti pažljiv i ne preterivati sa dozama jer ovaj suplement utiče na pojačano zadržavanje vode. Ovo ne mora biti problem sam po sebi ako se vodi računa o dovoljnom unosu tečnosti tokom treninga, jer kreatin povlači vodu u mišiće ostavljajući okolna područja dehidriranim.

Takođe, unos većih količina kreatina na prazan stomak može izazvati probavne smetnje, pa se obično preporučuje uzimanje zajedno sa hranom i više vode.

 

Kako se pije kreatin?

Ovaj suplement koristi se u tri faze i doze se u svakoj od faza razlikuju:

 • Faza punjenja – priprema mišića na telesni napor popunjavanjem kreatinskih rezervi. Tada se uzima 0,3 g po kilogramu telesne mase. Ne bi trebalo uzeti više od 5 grama kreatina u jednoj dozi, te se ukupna dnevna doza mora rasporediti na više manjih. Faza punjenja traje između 5 i 7 dana.
 • Faza održavanja služi održavanju kreatinskih rezervi pa je doza manja (0,05 g po kg telesne mase). Doza obično nije veća od 5g dnevno i uzima se od 4 do 6 nedelja i to nakon treninga.
 • Faza pražnjenja predstavlja pauziranje od unosa ovog suplementa u periodu od 4 do 8 nedelja. Time se ciklus okončava i može se započeti novi.

 

Doziranje kreatina zavisi od vašeg pola, starosti, mišićne mase, načina ishrane, opšteg zdravstvenog stanja, te je konsultacija sa stručnjakom pre doziranja poželjna.

 

Kada uzimati kreatin? 

Može se uzimati bilo kad u toku dana, ali se obično pije pre ili nakon treninga. Najčešće dolazi u formi praha te se obično konzumira tako što se rastvori u šejku, vodi ili soku.

Može se konzumirati u dužim periodima, ali je neka preporuka vežbačima da se nakon višenedeljnog konzumiranja kreatina, pravi nekoliko nedelja pauze.

Ako imate bilo kakve nedoumice u vezi s tim koji je najbolji kreatin za vaše potrebe, kako da ga pravilno dozirate za maksimalan učinak i kako da ga kombinujete sa drugim suplementima,  naš tim vam stoji na raspolaganju.

0.0
Na lageru
3.970 rsd
+
Yamamoto® Nutrition predstavlja Crea POWDER Creapure® Quality . Crea POWDER je prehrambeni integrator zasnovan na mikronizovanom kreatin monohidratu, indiciran za odrasle i sportiste koji vežbaju , fizičke aktivnosti koje zahtevaju intenzivan mišicni napor. Kreatin povećava fizičke...
BrendYamamoto Nutrition Težina500 gr
Kreatin monohidrat je najpoznatiji i najispitaniji sportski suplement svih vremena. Kreatin obnavlja ćelijsku energiju i snažno povećava mišićnu snagu, masu i eksplozivnost. Kreatin povećava i nivoe IGF-1 – najmoćnijeg prirodnog anaboličkog hormona IGF-1, za dodatno ubrzanje izgradnje mišićne...
BrendUltimate Nutrition Težina300 gr
Na lageru
4.990 rsd
+
KONCENTROVANI PREKURSOR AZOT OKSIDA Koncentrovani prekursor azot oksida (eng. Concentrated Nitric Oxide Precursor – CNOP-1), mešavina posebno balansiranih sinergijskih elemenata koje karakteriše drugačiji i potpuno inovativni način dobijanja jače, ali i duže stimulacije azot oksida. Kao...
BrendYamamoto Nutrition Težina400 gr
Tesla Creatine Monohidrat, 500gr
Ušteda 15%
0.0
Na lageru
2.600 rsd 2.200 rsd
+
Na ovaj proizvod ne vaze popusti
BrendTesla Nutrition Težina500 gr
Biotech Nitrox Therapy - 340 gr
Ušteda 15%
0.0
Na lageru
2.550 rsd 2.167 rsd
+
Da li ste spremni za eksploziju snage?! 3,5g NOx NRG™ sa AAKG, citrulin malatom i ß-alaninom 232mg CreaBASE™ kreatinska matrica 6 vrsta nove generacije 136mg BCAA 208mg ATP Power™       Još jedan od proizvoda koji nam stiže iz BioTechUsa-a, sa čijom...
BrendBiotech Usa Težina340 gr
0.0
Na lageru
‍160‍ rsd
+
port Definition PumpKick Shot je pretrenažni suplement koji obezbeđuje maksimalnu podršku u dotoku energije tokom najtežih treninga. Zahvaljujući tečnom obliku u kojem se nalazi, organizam može brže i lakše da apsorbuje sve korisne sastojke. PumpKick Shot predstavlja dodatni izvor amino...
BrendSport Definition Težina80 ml
Biotech Nitrox Therapy - doza
Ušteda 15%
Na lageru
‍160‍ rsd ‍136‍ rsd
+
Da li ste spremni za eksploziju snage?! 3,5g NOx NRG™ sa AAKG, citrulin malatom i ß-alaninom 232mg CreaBASE™ kreatinska matrica 6 vrsta nove generacije 136mg BCAA 208mg ATP Power™       Još jedan od proizvoda koji nam stiže iz BioTechUsa-a, sa čijom...
BrendBiotech Usa Težina17 gr
0.0
Na lageru
6.590 rsd
+
Amix® – Creatine monohydrate 1000g powder AMIX TM  Creatine Monohydrate je najpopularniji, visoko-efikasan i široko upotrebljavan sportski suplement. Kreatin je prirodna supstanca koja se proizvodi u organizmu i koja podržava prirodnu produkciju ATP-a, koj je osnovno mišićno gorivo tokom...
Biotech Tri Creatine Malat - 300 gr
Ušteda 15%
0.0
Na lageru
2.690 rsd 2.286 rsd
+
Tri Creatine Malat Hemijski povezani kreatin i malična kiselina, bolja rastvoljivost u vodi, veća bioraspoloživost, veća produkcija ATP-a, pojačano uvećanje ćelija.  Kreatin je najbolji bez-kalorijski suplement koji ima pozitivan uticaj na ćelijsku masu, obnavljanje ATPa, snagu...
BrendBiotech Usa Težina300 gr
0.0
Na lageru
4.550 rsd
+
Kao kompanija koja stvara vrhunske suplemente za postizanje najboljih mogućih rezultata, Ultimate Nutrition deli moto šampiona da je dovoljno dobro samo ono što je najbolje. Pažljivo smo pratili nova dostignuća u području trenažne suplementacije, odabrali ona najvrednija i ugradili ih u Horse...
BrendUltimate Nutrition Težina225 gr
Prikaži drugi 10 proizvod
Filtriranje proizvoda
Cena

rsd  –  rsd

 • 120rsd
 • 7400rsd
Brendovi Suplemenata
  Prikaži sve (43)