Prostata

Cena
Brendovi Suplemenata

Problemi sa prostatom kod muškaraca

Problemi sa prostatom su relativno česti kod muškaraca, posebno kako starimo. Evo nekoliko uobičajenih problema sa prostatom:

Benigna hiperplazija prostate (BHP)

Ovo je stanje u kojem se prostata povećava u veličini, što može pritisnuti uretru i ometati normalno mokrenje. Simptomi BHP uključuju učestalo mokrenje, otežano počinjanje mokrenja, slab protok urina i često noćno mokrenje.

Prostatitis

To je upala prostate koja može biti akutna ili hronična. Simptomi prostatitisa uključuju bol u donjem delu trbuha, perineumu ili genitalijama, bolno mokrenje, učestalo mokrenje i bolno ejakuliranje.

Prostatakrebs

Rak prostate je jedan od najčešćih oblika raka kod muškaraca. Rani simptomi mogu biti blagi ili odsutni, ali kako rak napreduje, može doći do problema sa mokrenjem, bolova u kostima, gubitka težine i drugih simptoma.

Ostali problemi prostate

Ostali manje uobičajeni problemi sa prostatom uključuju uretralne strikture (suženje uretre), infekcije, kamenje u prostati i druge retke stanja.

Lečenje problema sa prostatom može uključivati lekove, terapiju, promene u načinu života i u nekim slučajevima hirurške zahvate. Važno je da se muškarci redovno pregledavaju i razgovaraju sa svojim lekarima o bilo kakvim promenama u mokrenju ili drugim simptomima koji se odnose na prostatu.

 

Koji suplementi pomažu prostati

Postoje neki suplementi koji se koriste kao podrška zdravlju prostate, iako njihova efikasnost može varirati od osobe do osobe. Neki od ovih suplemenata uključuju:

Saw palmetto

Ova biljka se tradicionalno koristi za podršku zdravlju prostate i može pomoći u smanjenju simptoma benignog povećanja prostate (BHP).

Beta-sitosterol

Ovaj fitosterol se takođe koristi za smanjenje simptoma BHP-a i poboljšanje protoka urina.

Cink i prostata

Cink je mineral koji je važan za zdravlje prostate i može pomoći u održavanju normalne funkcije prostate.

Likopen

Ova antioksidativna supstanca koja se nalazi u paradajzu i drugom crvenom voću može biti korisna za zdravlje prostate.

Omega-3 masne kiseline i pomoć prostati

Omega-3 masne kiseline imaju protivupalna svojstva i mogu pružiti opštu podršku zdravlju prostate.

Probiotici 

Iako se ne direktno odnose na prostatu, probiotici mogu podržati zdravlje creva, što može imati indirektan uticaj na zdravlje prostate.

Važno je napomenuti da pre nego što počnete uzimati bilo koji dodatak, trebalo bi da se posavetujete sa svojim lekarom. Oni će moći da vam pruže personalizovane preporuke i razmotre potencijalne koristi i rizike.

0.0
Na lageru
1.890 rsd
+
Saw Palmetto ili testerasta palma (lat.  Serenoa repens ) je biljka poreklom iz Severne Amerike. Domoroci na Floridi su koristili njene bobice još pre nekoliko vekova u ishrani, a kasnije su je Indijanci prihvatili kao lekovitu biljku. Korišćena je kao tonik, sirup za iskašljavanje i antiseptik.