Kreatin

Cena
Brendovi Suplemenata

Ako se aktivno bavite sportom verovatno ste čuli za ovo organsko jedinjenje koje mišićima daje veću snagu i izdržljivost. Sintetiše se u jetri, bubrezima i pankreasu i u svom sastavu ima tri aminokiseline: arginin, metionin i glicin.

U proseku naše telo u toku dana proizvede između 1 i 2 grama kreatina. Možemo ga unositi unositi i kroz hranu (crveno meso, riba, jaja), kao i suplementacijom.

 

Kako deluje kreatin? 

Kreatin se putem krvotoka najvećim delom deponuje u naše mišiće gde nastaje jedinjenje kreatin fosfat koje učestvuje u stvaranju adenozin tri fosfata (ATP). ATP mišići koriste kao energiju i to naročito za treninge jakog intenziteta poput sprinta, dizanja tegova, HIIT i sl.

Kreatin se malim delom deponuje i u našem srcu, mozgu i drugim organima, a sav višak se izlučuje preko bubrega u vidu kreatinina.

 

Kreatin monohidrat 

Ovo je najčešće korišćen suplement kreatina. Molekuli kreatin fosfata su krupni te se prvo moraju razgraditi da bi organizam mogao dalje da ih upotrebi. Za razliku od njega, kreatin monohidrat je odmah dostupan i instant upotrebljiv.

 

Čemu služi kreatin? 

Prednosti kreatina su sledeće:

 • Povećava mišićnu snagu i izdržljivost. Za rad mišića potrebna je energija. Ta energija nastaje kada se ATP pretvara u ADP (tj. kada adenozin 3 fosfat ostane bez jedne svoje fosfatne grupe). Novi ATP, tj. novi izvor energije za naše mišiće nastaje kada ADP stupi u reakciju sa kreatin fosfatom od kojeg dobija tu jednu nedostajuću fosfatnu grupu. Tako ponovo nastaje ATP koji se dalje koristi kao energija za trening.
 • Kreatin za mišićnu masu deluje tako što povlači vodu u mišić dajući mu veći volumen. Da bi se postigao trajni efekat uvećane mišićne mase kreatin nije dovoljan, već kombinacija pravilnog vežbanja, izbalansirane ishrane i unosa odgovarajućih suplemenata.
 • Potpomaže mentalne procese jer i mozak koristi energiju iz ATP-a.
 • Kreatin posle treninga ubrzava oporavak jer smanjuje upalu mišića i oštećenja mišićnih vlakana koja prirodno nastaju kao posledica treninga.

 

Da li je kreatin štetan?

Bez obzira na to što se prirodno sintetiše u našem telu i unosi se putem hrane, prilikom doziranja kreatina treba biti pažljiv i ne preterivati sa dozama jer ovaj suplement utiče na pojačano zadržavanje vode. Ovo ne mora biti problem sam po sebi ako se vodi računa o dovoljnom unosu tečnosti tokom treninga, jer kreatin povlači vodu u mišiće ostavljajući okolna područja dehidriranim.

Takođe, unos većih količina kreatina na prazan stomak može izazvati probavne smetnje, pa se obično preporučuje uzimanje zajedno sa hranom i više vode.

 

Kako se pije kreatin?

Ovaj suplement koristi se u tri faze i doze se u svakoj od faza razlikuju:

 • Faza punjenja – priprema mišića na telesni napor popunjavanjem kreatinskih rezervi. Tada se uzima 0,3 g po kilogramu telesne mase. Ne bi trebalo uzeti više od 5 grama kreatina u jednoj dozi, te se ukupna dnevna doza mora rasporediti na više manjih. Faza punjenja traje između 5 i 7 dana.
 • Faza održavanja služi održavanju kreatinskih rezervi pa je doza manja (0,05 g po kg telesne mase). Doza obično nije veća od 5g dnevno i uzima se od 4 do 6 nedelja i to nakon treninga.
 • Faza pražnjenja predstavlja pauziranje od unosa ovog suplementa u periodu od 4 do 8 nedelja. Time se ciklus okončava i može se započeti novi.

 

Doziranje kreatina zavisi od vašeg pola, starosti, mišićne mase, načina ishrane, opšteg zdravstvenog stanja, te je konsultacija sa stručnjakom pre doziranja poželjna.

 

Kada uzimati kreatin? 

Može se uzimati bilo kad u toku dana, ali se obično pije pre ili nakon treninga. Najčešće dolazi u formi praha te se obično konzumira tako što se rastvori u šejku, vodi ili soku.

Može se konzumirati u dužim periodima, ali je neka preporuka vežbačima da se nakon višenedeljnog konzumiranja kreatina, pravi nekoliko nedelja pauze.

Ako imate bilo kakve nedoumice u vezi s tim koji je najbolji kreatin za vaše potrebe, kako da ga pravilno dozirate za maksimalan učinak i kako da ga kombinujete sa drugim suplementima,  naš tim vam stoji na raspolaganju.

Vitalikum Creatine Pure - 500 gr
Ušteda 20%
Na lageru
2.950 rsd 2.350 rsd
+
Vitalikum creatin pure  je proizvod za povećanje snage. Popularnost kreatina je od 1995. godine neprikosnovena. Brojna istraživanja su dokazala kako uspešno povećava snagu i pomaže povećanje mišićne mase. Može se reći da je Creatine Monohydrate najpopularnija i najdelotvornija...
BrendVitalikum Težina500 gr
0.0
Na lageru
2.750 rsd
+
Kreatin pomaže stvaranje većih skladišta ATP-a u mišićima i na taj način obezbedjuje više energije za bolje performanse. Kreatin direktno povećava mišićnu sintezu proteina, povećava veličinu mišićnih ćelija i mišićni rast. To je supstanca koja se prirodno nalazi u ljudskom telu, nije toksičan...
BrendExtrifit Težina400 gr
Biotech 100% Creatine Monohydrate - 300 gr
Ušteda 15%
Na lageru
2.600 rsd 2.210 rsd
+
100% Creatine Monohydrate 100% kreatin pure monohidrat povećanje snage, izdržljivosti, energije povećanje obima mišića Kreatin mono je sa razlogom jedan od omiljenih suplemenata sportista, kako u sportovima snage tako i u sportima izdržljivosti i sportovima gde se...
BrendBiotech Usa Težina300 gr
Maximalium Creatine Monohidrat, 500gr
Ušteda 15%
Na lageru
3.190 rsd 2.700 rsd
+
Kreatin – šta je tačno ? Maximalium  Creatine Monohidrat (Creatine monohydrate ) je nitrogena organska kiselina koja se kod ljudi prirodno proizvodi u jetri i bubrezima od amino kiselina arginin, glicin, metionin. Dnevno se u organizmu proizvede oko 1g kreatina. Krvotokom se transportuje u...
BrendMaximalium Težina500 gr
Yamamoto® Nutrition Kre-ALKALYN® PERFORMANCE je dodatak ishrani zasnovan na biljnim ekstraktima i drugim prehrambenim faktorima, u kapsulama, pogodnim za odrasle sportiste koji se bave sportovima snage i eksplozivnosti. Kre-ALKALYN® PERFORMANCE sadrži ekstrakt kakaa i zelenu kafu, koji deluju...
Biotech Creatine PH-X - 210 kaps
Ušteda 15%
Na lageru
2.790 rsd 2.371 rsd
+
Creatine PH-X 10 puta jači od običnog creatina u prahu. Bez stomačnih tegoba i "creatinske nadutosti" Bez faze punjenja 100 posto bioraspoloživost Više snage, bolje performanse, više energije Posle dodavanja vode ili tečnosti prilikom konzumiranja creatina,...
Biotech Black Blood CAF+ 300 gr
Ušteda 15%
Na lageru
3.990 rsd 3.391 rsd
+
400mg kofeina 6300mg NOX formule 9 aktivnih sastojaka Bez kreatina Bez šećera Namena proizvoda:  Prašak za izradu napitka namenjen konzumiranju pre treninga. Vitamin B3, vitamin B6 i magnezijum doprinose normalnom energetskom metabolizmu i smanjenju umora i iscrpljenosti....
BrendBiotech Usa Težina300 gr
Amix® – Creatine monohydrate powder - 300gr
Ušteda 8%
0.0
Na lageru
2.600 rsd 2.392 rsd
+
Creatine monohydrate 300g powder Amix AMIX TM  Kreatine Monohidrate je najpopularniji, visoko-efikasan i široko upotrebljavan sportski suplement. Kreatin je prirodna supstanca koja se proizvodi u organizmu i koja podržava prirodnu produkciju ATP-a, koj je osnovno mišićno gorivo tokom...
BrendAmix Nutrition Težina300 gr
Biotech Creatine Zero - šumeće tablete
Ušteda 15%
0.0
Na lageru
‍640‍ rsd ‍544‍ rsd
+
Creatine Zero - šumeće tablete Ovaj šumeći kreatin sadrži 0g ugljenih hidrata i 0g masti. Svaki gram šumećeg kreatina jednako je 3g redovnog kreatina u prahu. Sa ovim preparatom možete zaboraviti na stomačne probleme povezane sa uzimanjem kreatina. Šumeći kreatin ide direktno u...
Maxler Kre-Alkalyn 120kap
Ušteda 10%
0.0
Na lageru
2.890 rsd 2.600 rsd
+
Čemu služi alkalni kreatin Kre-Alkalyn ima iste ergogene osobine kao i običan kreatin, s tim što ne izaziva neželjene efekte koji mogu da se jave prilikom upotrebe kreatin monohidrata, iako se kreatin monohidrat smatra veoma bezbednim za upotrebu sa veoma retko zabeleženim neželjenim efektima....
Prikaži drugi 10 proizvod
Filtriranje proizvoda
Cena

rsd  –  rsd

 • 120rsd
 • 7400rsd
Brendovi Suplemenata
  Prikaži sve (43)