Jetra i detoks

Cena
Brendovi Suplemenata

Detoksikacija i jetra

Detoksikacija je proces uklanjanja toksina i štetnih supstanci iz tela, a jetra igra ključnu ulogu u ovom procesu. Jetra je najveća žlezda u telu i funkcioniše kao filter, uklanjajući toksine, štetne materije i ostale nepotrebne supstance iz krvi.

Evo nekoliko načina na koje jetra doprinosi detoksikaciji tela:

  1. Metabolizam: Jetra metabolizuje ili razgrađuje toksine i štetne materije, čineći ih manje štetnim ili ih pretvarajući u supstance koje se mogu lako izlučiti iz tela.
  2. Detoksikacija amonijaka: Amonijak je toksični nusprodukt metabolizma proteina koji se formira u crevima. Jetra ga pretvara u ureu, koja se zatim izlučuje putem bubrega.
  3. Sinteza enzima: Jetra proizvodi enzime koji su neophodni za procese detoksikacije, kao i za metabolizam i razgradnju štetnih supstanci.
  4. Detoksikacija lekova i alkohola: Jetra razgrađuje lekove, alkohol i druge hemikalije koje unosimo u telo, čineći ih manje štetnim i omogućavajući njihovo izlučivanje.

Da bi jetra efikasno obavljala svoju ulogu u detoksikaciji, važno je održavati zdrav način života koji uključuje zdravu ishranu, redovnu fizičku aktivnost, dovoljno hidratacije i izbegavanje štetnih supstanci poput alkohola i duvana. Takođe se mogu koristiti i određeni suplementi koji podržavaju funkciju jetre i proces detoksikacije. Pri korišćenju suplemenata ili planiranju detoksikacije, uvek se preporučuje konsultacija sa zdravstvenim stručnjakom kako bi se osiguralo da je pristup bezbedan i efikasan.

 

Kako mogu suplementi da pomognu

Suplementi mogu pomoći u detoksikaciji tela i podržati funkciju jetre na nekoliko načina:

Antioksidansi: Suplementi koji sadrže antioksidanse kao što su vitamin C, vitamin E, cink, selen i druge biljne supstance mogu pomoći u neutralizaciji slobodnih radikala i smanjenju oksidativnog stresa u jetri.

Biljni ekstrakti: Određeni biljni ekstrakti, poput ekstrakta artičoke, čička, maslačka i kurkume, imaju hepatoprotektivna svojstva i mogu pomoći u zaštiti jetre od oštećenja i podržati njenu funkciju detoksikacije.

Aminokiseline: Aminokiseline poput glutamina, taurina i N-acetilcisteina mogu pomoći u detoksikaciji jetre podržavajući proizvodnju glutationa, ključnog antioksidansa koji se koristi u procesu detoksikacije.

Omega-3 masne kiseline: Omega-3 masne kiseline imaju antiinflamatorna svojstva i mogu pomoći u smanjenju upale u jetri, što može poboljšati njen rad i podržati proces detoksikacije.

Probiotici: Zdrava crevna flora igra važnu ulogu u procesu detoksikacije, jer pomaže u eliminaciji toksina putem stolice. Suplementi probiotika mogu podržati zdravlje crevne flore i poboljšati funkciju eliminacije toksina.

Mlečni čkalj: Ovaj biljni suplement je poznat po svojim hepatoprotektivnim svojstvima i može pomoći u regeneraciji jetre i podržati njenu funkciju detoksikacije.

Važno je napomenuti da se suplementi ne smeju koristiti kao zamena za zdravu ishranu i način života, već kao dodatak koji može podržati zdravlje jetre i proces detoksikacije.

Yamamoto GLR®   je formulisan u brzorastvarajućim podjezičnim (eng. sublingual) tabletama, kako bi se   Setria-Glutathione   što brže apsorbovao preko podjezične venske cirkulacije gornje šuplje vene, zaobilazeći na taj način crevnu aktivnost gama-glutamiltransferaze (apsorpcija se realizuje...
0.0
Nema na zalihama
2.900 rsd
L-glutation je neesencijalna aminokiselina, veoma važna za ljudsko zdravlje. To je jak hidrosolubilni antioksidantski enzim koji se većim delom proizvodi u jetri. Glutation ima učešće u velikom broju telesnih funkcija. Jedna od njih je sinteza i onavljanje dezoksiribonukleinske kiseline...