Suplementi za hrskavicu i zglobove

Cena
Brendovi Suplemenata

Kako nastaju problemi za zglobovima

 

Problemi sa zglobovima mogu nastati iz različitih razloga, uključujući:

Prekomerna težina: Prekomerna težina može izazvati dodatni pritisak na zglobove, što može dovesti do oštećenja hrskavice i drugih struktura zglobova.

Povrede: Povrede kao što su uganuća, istegnuća, ili lomovi mogu oštetiti zglobove i uzrokovati probleme sa njihovom funkcijom.

Osteoartritis: Osteoartritis je degenerativna bolest zglobova koja se obično javlja sa starenjem. Oštećenje hrskavice u zglobovima može dovesti do bola, ukočenosti i smanjene pokretljivosti.

Reumatoidni artritis: Reumatoidni artritis je autoimuna bolest koja uzrokuje upalu zglobova. Ova upala može dovesti do oštećenja zglobova i trajnih promena.

Giht: Giht je oblik artritisa koji se javlja kada se kristali mokraćne kiseline nakupljaju u zglobovima, uzrokujući bol, upalu i oštećenje zglobova.

Genetski faktori: Nasledni faktori mogu povećati rizik od određenih problema sa zglobovima, kao što su osteoartritis ili reumatoidni artritis.

Preterano opterećenje: Ponavljajuće aktivnosti koje opterećuju zglobove, poput trčanja ili dizanja tegova, mogu dovesti do oštećenja zglobova tokom vremena.

 

Kako nastaju bolovi u tetivama i ligamentima

 

Bolovi u tetivama i ligamentima mogu nastati iz različitih razloga, uključujući:

Prekomerno opterećenje: Ponavljajuće aktivnosti koje opterećuju tetive i ligamente, kao što su trčanje, skakanje ili podizanje teških tereta, mogu izazvati prekomerno naprezanje i oštećenje tih struktura.

Povrede: Povrede kao što su istegnuća, kidanja ili rupture mogu uzrokovati bol u tetivama i ligamentima. Ove povrede obično nastaju tokom sportskih aktivnosti, nezgoda ili padova.

Loša tehnika vežbanja: Nepravilna tehnika vežbanja može povećati rizik od povreda tetiva i ligamenata. Nedostatak zagrevanja ili istezanja pre vežbanja takođe može doprineti povredama.

Preopterećenje: Prebrz povratak na intenzivne fizičke aktivnosti nakon perioda neaktivnosti ili povrede može izazvati preopterećenje tetiva i ligamenata, što može dovesti do bolova.

Nedostatak fleksibilnosti i slabost mišića: Nedostatak fleksibilnosti i slabost mišića može povećati stres na tetivama i ligamentima tokom aktivnosti, što može dovesti do bola i povreda.

Starosno doba: Sa starenjem, tetive i ligamenti postaju manje elastični i podložniji oštećenju, što može povećati rizik od bolova i povreda.

Bolesti: Određene medicinske stanja, poput artritisa ili gihta, mogu izazvati upalu i oštećenje tetiva i ligamenata, što može rezultirati bolom.

Pravilno zagrevanje, istezanje i jačanje mišića, kao i postepeno povećanje intenziteta vežbi, mogu pomoći u prevenciji bolova u tetivama i ligamentima.

 

Da li suplementi pomažu prilikom oporavka povreda zglobova, tetiva i ligamenata

Određeni suplementi mogu biti korisni prilikom oporavka od povreda zglobova, tetiva i ligamenata. Evo nekoliko suplemenata koji su poznati po svojim koristima u procesu oporavka:

Glukozamin

Glukozamin je suplement koji se često koristi za održavanje zdravlja zglobova i podršku oporavka od povreda. On može pomoći u obnavljanju hrskavice i smanjenju upale u zglobovima.

Hondroitin sulfat

Hondroitin sulfat je još jedan suplement koji se često koristi zajedno sa glukozaminom za podršku zdravlju zglobova. On može pomoći u smanjenju bolova u zglobovima i poboljšanju pokretljivosti.

MSM (metilsulfonilmetan)

MSM je suplement koji sadrži sumpor, a može pomoći u smanjenju upale i ubrzanju procesa ozdravljenja tetiva i ligamenata.

Omega-3 masne kiseline

Omega-3 masne kiseline imaju antiinflamatorna svojstva i mogu pomoći u smanjenju upale i bolova u zglobovima, tetivama i ligamentima.

Kurkumin

Kurkumin, aktivni sastojak kurkume, ima snažna antiinflamatorna svojstva i može pomoći u smanjenju upale i ubrzanju procesa oporavka.

Vitamin D

Vitamin D je važan za održavanje zdravlja kostiju i zglobova, pa može biti koristan u procesu oporavka od povreda.

Kolagen

Kolagen je vrsta proteina koji je osnovni građevinski blok za kožu, kosti, tetive, ligamente i druge delove tela. Kao suplement, kolagen može biti koristan za podršku zdravlju zglobova, tetiva i ligamenata, jer pomaže u održavanju njihove strukture i fleksibilnosti. Osim toga, kolagen može doprineti i zdravlju kože, poboljšavajući njen tonus, hidrataciju i elastičnost.

Kada je reč o oporavku od povreda zglobova, tetiva i ligamenata, kolagen može pomoći u procesu ozdravljenja tako što podržava regeneraciju oštećenih tkiva i ubrzava oporavak. Dodatak kolagena može biti posebno koristan za osobe koje su podvrgnute povredama ili koje se bave intenzivnim vežbanjem.

Postoje različiti oblici kolagena suplementacije, uključujući hidrolizovani kolagen, kolagen u prahu, tablete ili tečnosti. Izbor odgovarajućeg oblika zavisi od individualnih preferencija i potreba.

Ovi suplementi mogu pružiti podršku tokom procesa oporavka od povreda zglobova, tetiva i ligamenata, ali je važno napomenuti da suplementacija treba da se kombinuje sa odgovarajućim režimom odmora, fizikalnom terapijom i drugim metodama lečenja prema savetima zdravstvenih stručnjaka. Takođe, pre upotrebe bilo kog suplementa, preporučuje se konsultacija sa lekarom ili nutricionistom.

Amix Coenzyme Q10 60mg
Ušteda 8%
0.0
Na lageru
2.990 rsd 2.751 rsd
Amix Nutrition Koenzim Q10 To je supstanca rastvorljiva u mastima, slična vitaminima, koja se nalazi u svakoj ćeliji našeg tela. Njegov nedostatak može se javiti kod strogih dijeta ili loše ishrane. Najviša koncentracija ove supstance može se naći u srčanom mišiću, zbog čega se veruje da ova...
Količina100 gelkapsula BrendAmix Nutrition
Biotech Hyaluronic & Collagen, 30 kapsula
Ušteda 15%
Nema na zalihama
1.320 rsd 1.122 rsd
Hyaluronic & Collagen 280 mg hidrolizovanog kolagena po dozi 60 mg hijaluronske kiseline po dozi Bez glutena Mala kapsula koja se lako guta Hijaluronska kiselina je molekul šećera koji se prirodno nalazi u koži, pomaže pri...
Nema na zalihama
2.890 rsd
Kolagen je glavni strukturalni protein u vanćelijskom prostoru i sastavni je deo raznih vrsta vezivnog tkiva u organizmu. Kod sisara predstavlja najzastupljeniji protein, jer je zastupljen u 25–35% ukupne količine telesnih proteina. Sastoji se od međusobno povezanih aminokiselina koje čine...
BrendMaxler Težina300 gr
0.0
Nema na zalihama
1.890 rsd
Hijaluronska kiselina je mukopolisaharid. Sastoji se od alternativnih molekula N-acetil glukozamina i D-glukoronske kiseline. Pripada porodici glukozaminoglikana (veoma slična glukozaminu i hondroitinu), koji su sastavni deo kolagena svih tkiva u organizmu - hrskavice, koštanog i mišićnog tkiva,...
0.0
Nema na zalihama
2.890 rsd 2.690 rsd
Kolagen je glavni strukturalni protein u vanćelijskom prostoru i sastavni je deo raznih vrsta vezivnog tkiva u organizmu. Kod sisara predstavlja najzastupljeniji protein, jer je zastupljen u 25–35% ukupne količine telesnih proteina. Sastoji se od međusobno povezanih aminokiselina koje čine...
BrendMaxler Težina500 ml
0.0
Nema na zalihama
3.590 rsd
DY Collagen Complex je suplement vrhunskog sastava i kvaliteta, bogat kolagenom, najzastupljenijim proteinom u telu.  Značaj koji kolagen ima za očuvanje funkcija organizma je izuzetno veliki, posebno ako se uzme u obzir to da ova supstanca ulazi u sastav kože, kostiju, mišića, tetiva...
0.0
Nema na zalihama
1.890 rsd
Kolagen je glavni strukturalni protein u vanćelijskom prostoru i sastavni je deo raznih vrsta vezivnog tkiva u organizmu. Kod sisara predstavlja najzastupljeniji protein, jer je zastupljen u 25–35% ukupne količine telesnih proteina. Sastoji se od međusobno povezanih aminokiselina koje čine...
0.0
Nema na zalihama
2.490 rsd
Collagen sa dodatkom Vitamina C, koji će dodatno poboljšati apsorbovanje i sintezu kolagena! Ima ulogu u jačanju kože, kao i u elastičnosti i hidrataciji. Kako starite, vaše telo proizvodi manje kolagena, što dovodi do suve kože i stvaranja bora. Ovi suplementi mogu delovati tako što...
BrendBasic Supplements Težina400 gr
0.0
Nema na zalihama
2.700 rsd
Ukoliko vam konzumiranje tableta predstavlja problem sada je dostupan Glucosamine Chondrotin MSM u prahu. Jednu mericu razmutite u čaši vode i dobićete osvežavajući voćni napitak za oporavak zglobova. Zdrave zglobove, hrskavicu, tetive i ligamente često ne cenimo i ne čuvamo – sve dok nas ne...
BrendUltimate Nutrition Težina150 gr
Filtriranje proizvoda
Cena

rsd  –  rsd

  • 1000rsd
  • 5500rsd
Brendovi Suplemenata
    Prikaži sve (17)