Kako rešiti bol u kolenima u pomoć vežbi i suplemenata?

Maj 16, 2024
Bol u kolenima

Čučnuli ste, probali da ustanete i iznenada vas je presekla bol. Ništa neuobičajeno, bol u kolenima je tegoba koja podjednako pogađa i decu i starije, kao i vežbače ali i one koji nikada ne treniraju. Koji su uzroci bolnih kolena, šta raditi i koristiti ako se ovo stanje pojavi i treba li se poptpuno odreći svake fizičke aktivnosti, otkrivamo u tekstu.

Šta uzrokuje bol u kolenima?

Kako smo već ranije rekli, bol u kolenima može nastati nevezano za godine, pogađajući i adolescente i populaciju koja je već u dubokoj starosti. Razlika je samo u nastanku, odnosno uzrocima i okidačima, koji bol i aktiviraju. Koji su najčešći uzroci bola u kolenima?

Povrede su samo jedan od načina da osetite nagle promene u ovom koštano zglobnom sistemu donjih ekstremiteta. Napuknuće ligamenta, hrskavice, preloma, istegnuća ligamenata i tetiva, su samo deo različitih fizičkih povreda. Ovakvi slučajevi zahtevaju medicinski tretman i obaveznu posetu lekaru, kako bi se isključile ozbiljnije povrede koje se ne mogu rešiti nikako drugačije nego operativno.

Rast i razvoj su stanja koja u pubertetu dostižu svoj maksimum, ponekad, ovakvo naglo i ubrzano razvijanje može izazvati bol u kolenima i ovo stanje je poznato kao Osgood-Schlatterova bolest. Tada se kosti, mišići, tetive i druge strukture brzo menjaju. Fizička aktivnost dodatno opterećuje kosti i mišiće, pa su deca koja se bave sportom, naročito trčanjem i skakanjem, pod većim rizikom da iskuse ovo stanje. Međutim, i deca koja su manje aktivna mogu da imaju ovaj problem.

Ponekad se čak i ispod kolena pojavljuje tvrdo zadebljanje, koje možete napipati. Ovakav bol u kolenima u većini slučajeva prolazi sam od sebe a ono što možete uraditi je dodati neke protivupalne lekove, kao i suplemente koji sadrže cink, mangan i vitamin B6 koji se takođe bore protiv zapaljenja i bola.

Hronične i akutne bolesti poput artritisa, reume, gihta i infekcije, su one koje pogađaju koštano zglobni sistem pa tako i kolena. Artritis i osteoartritis su ozbiljna i degenarativna stanja koja se pogoršavaju sa godinama. Najčešći simptomi su bol, otok i ukočenost kolena, a može biti pogođeno samo jedno ili oba podjednako. Iako ne postoji zvaničan i potpun lek, uvek postoji prevencija ali i medikamenta terapija koja značajno olakšava život. Takođe ne treba zanemariti ni suplementaciju, pogotovo preparate koji sadrže kolagen, glukozamin, hondroitin i MSM koji su i zvanični lekovi u terapiji bolnih zglobova.

Prekomerna težina je još jedan od uzroka i ne treba da nas čudi što u većini lekarskih saveta čujemo i da je jako bitno održavati zdravu telesnu težinu. Višak kilograma može značajno uticati na bolove u kolenima jer se na njih vrši ogroman pritisak tokom kretanja a za nešto veće fizičke aktivnosti još i veće opterećenje.

Takođe, po najnovijim istraživanjima, porast osteoartritisa se dovodi u direktnu vezu sa gojaznošću. Prekomerna težina povećava rizik od razvoja osteoartritisa kolena jer opterećuje zglobove i izaziva brže trošenje hrskavice. Ako već imate bolove u zglobovima, prekomerna težina može pogoršati stanje. Gubitak čak i male težine može napraviti veliku razliku pa razmislite o redovnom vežbanju, regulisanju ishrane i suplementima za mršavljenje.

Bol u kolenima i vežbanje

Jedno od najčešćih dilema kod ovog stanja je da li potrebno vežbati ili izbegavati bilo kakvo naprezanje. U odnosu na uzrok vašeg bola u kolenima, potrebno je za početak dobiti stručno mišljenje. Ukoliko su ozbiljne povrede u pitanju, vaš lekar ortoped bi vam mogao savetovati potpuno mirovanje. U suprotnom, za manji intenzitet bolova, obično je potrebno dan ili dva izbegavati naprezanje i odmoriti vaša kolena.

Ovo nikako ne znači da se uopšte ne pomerate, osim naravno ukoliko je to savet lekara. Nakon odmora, potrebno je polako pristupiti laganim fizičkim aktivnostima, jer vežba jeste način da se oslobodite bola i povratite kolenima njihovu funkciju.

Koje vežbe su preporučljive za bol u kolenima?

Važno je napomenuti da je poseta fizioterapeutu i ortopedu verovatno najbolja opcija da bi se pravilno procenila povreda i odredio njen stepen i proces rehabilitacije. To ne isključuje i činjenicu da su najbolji fitnes treneri takođe stručni da vam daju savete na osnovu vrste problema. Ne zaboravite da uvek postoji neka vežba koja se može i mora odraditi, bez obzira na vaša ograničenja i stanje. Mi vam predstavljamo dve najjednostavnije, šetnju i aktivnost u vodi.

Šetnja je uvek dobar izbor, pa čak i za bolna kolena!

Ako niste do sada, vreme je da krenete u šetnju. Hodanje odličan način da poboljšate svoju kondiciju, udahnete svežeg vazduha i popravite bar malo svoje ukupno zdravstveno stanje. Lagana šetnja je odlična fizička aktivnost koja neće u velikoj meri uticati loše na kolena. Ukoliko imate hronične i jake bolove ili patite od gojaznosti, savet je da šetnju postepeno produžavate i da nikako ne prelazite velike udaljenosti od samog starta.

Vežbe koje uključuju vodu

Ako patite od bola u kolenima, onda znate da je gotovo nemoguće intenzivno trenirati, trčati ili raditi na treninzima snage i još više opteretiti zglobove nogu. Plivanje, šetnja kroz vodu, pa i samo plutanje sa blagim pokretanjem, može biti i relaksirajuća i terapeutska aktivnost. Voda dodatno olakšava stanje tako što smanjuje otpor i pritisak na zglobove a takođe je efikasna kao trening jer poboljšava kardiovaskularnu kondiciju i opšte zdravlje. Odlučite li da redovno plivate, mišići oko kolena će se izgraditi i tako stvoriti i jači oslonac za sam zglob.

Suplementi koji će vam pomoći ako vas muči bol u kolenima

Suplementi za zglobove su prirodni dijetetski preparati koji pomažu u ublažavanju bolova u zglobovima, štite hrskavicu, podržavaju zdravlje zglobova i vraćaju njegovu pokretljivost. Bez obzira da li samo čujete pucketanje pri pomeranju ili čučnjevima, imate bolove u zglobovima ili artritis, uzimanje dobrih dodatka namenjenih zdravlju zglobova može vam ublažiti bolove, sprečiti dalja oštećenja a u nekim situacijama i potpuno rešiti problem sa kolenima i zglobovima uopšte.

Koji suplementi su najbolji za bol u kolenima?

Kako nas sa svih strana, tv-a, interneta, radija i društvenih mreža, bombarduju različitim proizvodima, odabir onog koji zaista pomaže deluje kao izuzetno težak izbor. Ono što je najvažnije da gledate kod kupovine suplemenata za zglobove, jeste sastav proizvoda. Obavezni sastojci najboljih suplemenata za bol u kolenima su glukozamin, hondroitin, MSM, kolagen i hijaluronska kiselina. Naša preporuka je svakako Universal Animal Flex, koji pored svih sastojaka sadrži i mešavinu ključnih vitamina i minerala (vitamin C, vitamin E, Selen, Mangan) koji doprinose optimalnom zdravlju zglobova i vezivnog sistema.

Universal Animal Flex 44 paketića

Komentari

Nisu pronađeni članci

Napiši recenziju