Ostrovit Omega 3-6-9 , 30 kapsula

93
Informacije
Načini plaćanja
  • — Platnim karticama online
  • — Gotovinom
  • — Pouzećem
  • — Uplatom na račun
  • — Pay pal
Dostava
Zašto mi?

Šta su ostrovit omega 3 6 9 masne kiseline?

Omega 3-6-9 su nezasićene masne kiseline biljnog porekla, a u ovom dodatku ishrani potiču iz lanenog i suncokretovog ulja, dok omega 3 masne kiseline potiču iz ribljeg ulja. Pravilnom ishranom se može uneti u organizam dovoljna količina masnih kiselina, ali to često nije slučaj, pa organizam ne uživa u punoj meri brojne koristi od njih. OstroVit Omega 3-6-9 koristi kako alfa-linolensku kiselinu (ALA), koja se može naći prvenstveno u lanenom ulju, tako i eikozapentaensku kiselinu (EPA) i dokozaheksaensku kiselinu (DHA), odnosno jedinjenja, čiji je izvor uglavnom masna morska riba.

Omega 3 masne kiseline su esencijalne masne kiseline koje se ne sintetišu u ljudskom organizmu, zbog čega se moraju unositi u organizam svakodnevnom ishranom ili, po potrebi, u obliku suplemenata.

Omega 6 masne kiseline su jedinjenja koja pripadaju grupi esencijalnih masnih kiselina koje su deo ćelijskih membrana. OstroVit Omega 3-6-9 sadrži linolnu kiselinu (LA), dobijenu iz suncokretovog ulja i lanenog semena, koja se takođe može naći u drugim biljnim uljima, npr. u ulju semenki grožđa.

Omega 9 masne kiseline su nezasićene masti poznatije pod nazivom oleinska kiselina (OA). Glavni izvor ovog jedinjenja u ishrani je maslinovo ulje, iako se oleinska kiselina takođe nalazi u ulju uljane repice, ulju lešnika, suncokretovog ulja ili lanenog semena.

Vitamin E je grupa organskih hemijskih jedinjenja, klasifikovanih kao vitamini rastvorljivi u mastima, među kojima najveću biološku aktivnost pokazuje D-alfa-tokoferol koji se nalazi u ovom proizvodu. Ovaj vitamin se u ljudskom telu deponuje prvenstveno u masnom tkivu, kao i u nadbubrežnim žlezdama. U hrani se, međutim, javlja uglavnom u biljnim uljima, orasima, semenkama. Vitamin E pomaže u zaštiti ćelija od oksidativnog stresa.

Osobine sastojaka sadržanih u OstroVit Omega 3-6-9

- pomažu zdravu funkciju centralnog nervnog sistema
- podržavaju bolje funkcionisanje ćelijske membrane
- glavni su gradivni blok naših ćelijskih membrana, obezbeđuju im kiseonik i hranljive materije
- EPA i DHA prisutne u ovom dodatku ishrani doprinose normalnom funkcionisanju srca, mozga i vida, a blagotvorni efekti se javljaju pri konzumiranju 250 mg EPA i DHA dnevno.
- alfa-linolenska kiselina i linoleinska kiselina pomažu u održavanju optimalnog nivoa holesterola u krvi, a blagotvorni efekti se javljaju pri konzumiranju 2 g ALA i 10 g LA dnevno.
- oleinska kiselina pomaže u održavanju normalnog nivoa holesterola u krvi. Oleinska kiselina je nezasićena mast.
- vitamin E obezbeđuje telu 10,5 mg DL-alfa-tokoferol acetata, odnosno oblika vitamina E koji se odlikuje visokom biodostupnošću.

Nezasićene masne kiseline redukuju mogućnost pojave koronarne bolesti srca, jer smanjuju depoe masti i regulišu metabolizam holesterola, regulišu cirkulaciju i smanjuju visok krvni pritisak. Deluju pomoću prostaglandina, složenih supstanci nalik na hormone koje kontrolišu rad svih organa, naročito srca, krvnih sudova i kože i utiču na funkcionisanje imunološkog sistema. Prostaglandini imaju još antiinflamatorno dejstvo zahvaljujući kojem olakšavaju bolove i upale kod ljudi koji pate od reumatoidnog artritisa. Masne kiseline regulišu metabolizam holesterola, što podrazumeva prenošenje, pretvaranje u druge supstance, deponovanje i sekreciju. Na taj način one pomažu dobrom (HDL) holesterolu da se neometano kreće krvotokom i da se pretvara u so žučne kiseline. Ako je ovaj proces ometen, nastaju degenerativna stanja na srcu i arteriji. U nekim studijama ističe se njihovo antikancerogeno dejstvo, ali to nije potvrđeno većim brojem naučnih studija.

Esencijalne masne kiseline ne mogu se sintetisati, pa se stoga moraju unositi u organizam hranom ili dodacima. Hrana se brzo kvari ukoliko sadrži masne kiseline, jer one privlače kiseonik i hrana oksidira i užegne. Zato se pri preradi hrane one odstranjuju kako bi se produžio rok trajanja. Ali upravo ta sposobnost privlačenja kiseonika je razlog zbog kojeg su ove masne kiseline neophodne za naše zdravlje, jer potpomažu transport kiseonika u organizmu.

Omega 3 i 6 esencijalne masne kiseline su prekursori prostaglandina koji regulišu gotovo sve funkcije u organizmu: inflamatorne procese, procese ozdravljenja, imunološki sistem, nervni sistem, kardiovaskularni sistem, digestivni sistem i mehanizam gubljenja kalorija. Njihov nedostatak može dovesti do redukcije broja i veličine moždanih nervnih ćelija i ometanja komunikacije među njima, što rezultira problemima u učenju, pamćenju i rastu.

Linolenska kiselina primarni je aktivni sastojak ulja lana, žutog noćurka, crne ribizle, bundeve i repe. Nastaje u ljudskom organizmu iz linolne kiseline, koja je generalno dovoljno zastupljena u normalnoj ishrani, koja podrazumeva unošenje namirnica koje sadrže dovoljno linolne kiseline (soja, kukuruz, kikiriki, pšenica, suncokret, laneno ulje, hladno ceđena ulja), ali ovaj proces može da bude ometen iz raznih razloga: stresni način života, nepravilna ishrana, virusi, kancerogeni, slobodni radikali, holesterol, zasićene masne kiseline, alkohol, nedostatak vitamina C, B, minerala cinka ili insulina, radijacija, prečišćeni šećeri i proces starenja. Da bi se nadoknadio deficit i dobila potrebna količina linolne kiseline, može se unositi u organizam i u obliku dijetetskih dodataka.

Omega 3-6-9 masne kiseline mogu da imaju mnogo korisnih dejstava na organizam kod problema koji se povezuju sa smetnjama u proizvodnji prostaglandina u organizmu:

- dijabetes
- ekcemi, akne (zajedno sa cinkom) i alergije
- smanjuje nivo masnoća, reguliše metabolizam holesterola u krvi i redukuje depoe masti (gojaznost)
- ima antiinfamatorno dejstvo i ublažava simptome reumatoidnog artritisa
- ublažava simptome PMS-a (premenstrualni sindrom)
- održava i reguliše funkcionisanje i integritet ćelijske membrane
- može da smanji rizik od nastanka raka debelog creva i dojke jer je ovo ulje bogato ligninima, antikancerogenim agensima
- podiže raspoloženje, koncentraciju i pamćenje
- kod ateroskleroze

Lan (lat. Linum usitatissimum) je industrijska biljka široke namene, ali se vekovima koristi i u ljudskoj ishrani. Ipak, tek nedavno, na osnovu naučnih istraživanja svrstan je u lekovite biljke. Od njegovog semena dobija se jestivo laneno ulje, ali se ne može koristiti za kuvanje jer mu se svojstva uništavaju na visokim temperaturama. Danas se zna da je laneno ulje bogat izvor nezasićenih masnih kiselina, i to esencijalnih: linolne kiseline i alfa-linolenske kiseline i neesencijalne oleinske kiseline. Zbog svog antiinflamatornog dejstva u kombinaciji sa ribljim uljem, smanjuje tegobe uzrokovane reumatoidnim artritisom i multipleks sklerozom.

Osobe koje se leče ili konzumiraju veće količine alkohola treba da uzimaju omega 3-6-9, jer ubrzavaju regeneraciju mozga i jetre. Dijabetičari često pate od neuropatije (gubitak čula dodira) i njima su potrebne veće količine.

 

Broj doza po pakovanju: 30
Sastav po serviranju (1 kapsula):
Riblje ulje
eikozapentaenska kiselina (EPA)
dokozaheksaenska kiselina (DHA)
400mg
72mg
48
Laneno ulje
alfa-linolenska kiselina (ALA)
linolna kiselina (LA)
oleinska kiselina (OA)
300mg
150mg
45mg
60
Suncokretovo ulje
linolna kiselina (LA)
oleinska kiselina (OA)
290mg
145mg
43,5
Vitamin E 7,8 mg α-TEPreporučena doza i način upotrebe

Uzeti 1 dozu (1 kapsulu) 1 - 2 puta dnevno, poželjno nakon obroka, sa dovoljnom količinom vode.

Upozorenje: pre planirane hirurške intervencije, potrebno je obavestiti lekara o uzimanju proizvoda na bazi omega-3 masnih kiselina. Osobe koje koriste lekove protiv zgrušavanja krvi (antikoagulansi), potrebno je da se obrate svom lekaru pre nego što počnu da koriste omega-3 masne kiseline.
Zbog visokog sadržaja ribljeg ulja, proizvod ima miris ribe.

Trenutno bez recenzije

Istražite ponudu proizvoda
  • Najpopularnije
  • Proizvodi na AKCIJI
  • Nedavno pregledano
 
Besplatna dostava proizvoda

Za sve porudžbine vrednosti preko 7.000 din.

Garancija na kvalitet proizvoda

Svi proizvodi dolaze u originalnom pakovanju.

Popust za plaćanje karticom

10% popusta na proizvode koje nisu na akciji.