Mammut Whey Protein, 3000gr

002731
Informacije
Načini plaćanja
  • — Platnim karticama online
  • — Gotovinom
  • — Pouzećem
  • — Uplatom na račun
  • — Pay pal
Dostava
Zašto mi?

Koncentrat proteina surutke, WPC

Proteini surutke predstavljaju jednu od 2 glavne grupe proteina kravljeg mleka, druga grupa su kazeini. Kazeini čine oko 80% ukupnih proteina u kravljem mleku, a preostalih oko 20% su proteini surutke.

Dobijaju se kao sporedni produkti u procesu proizvodnje sira. Pored proteina, neobrađena surutka sadrži i masti, laktozu i druge supstance. Sirova surutka se dalje obrađuje da bi se dobio koncentrat  bogat proteinima surutke, izolat proteina surutke i drugi proizvodi.

Proteini surutke se sastoje od biološki visokovrednih proteina i proteina koji imaju različite frakcije. Osnovni proteini surutke su beta- i alfa- laktoglobulini, dva mala globularna proteina koja čine oko 70-80% ukupnih proteina surutke. U manjim količinama su prisutni i imunoglobulini IgG, IgA i IgM, posebno IgG, glikomakropeptidi, goveđi serum albumin, laktoferin, laktoperoksidaza i lizozim. U surutki se nalaze i manji peptidi koji nastaju iz različitih proteina, tzv. Biopeptidi. Proteine surutke karakteriše visok sadržaj esencijalnih i neesencijalnih aminokiselina.

Na tržištu se može naći nekoliko različitih vrsta proteina surutke.

Koncentrati proteina surutke pored velike količine proteina, sadrže i masti i laktozu, neki od njih sadrže veće količine imunoglobulina od drugih.

Izolati proteina surutke sadrže minimalne količine masti i laktoze.

Hidrolizati proteina surutke sadrže degradirane molekule proteina do peptida. N ataj način se obezbeđuje njihovo lakše varenje i apsorpcija.

Proteini surutke mogu delovati antimikrobno i imunomodulatorno, a mogu imati i antioksidativni efekat.

Moguće antimikrobno dejstvo dolazi najverovatnije od proteina koje sadrži. Laktoferin čvrsto vezuje gvožđe, a ono je neophodno kao nutrijent za rast mikroorganizama, posebno patogenih bakterija. Laktoferin može sprečiti adsorpciju i/ili penetraciju bakterija i virusa u intestinalni zid. Laktoperoksidaza  može inaktivirati ili uništiti mikroorganizme preko enzimske aktivnosti koja stvara reaktivne kiseonične vrste (ROS). Imunoglobulini mogu imati pasivnu imunološku ulogu.

Imunomodulatorno delovanje delom potiče od imunoglobulina koji učestvuju u pasivnom imunitetu. Proteini surutke su bogati L-cisteinom i L-glutamatom, 2 aminokiseline koje su prekursori tripeptida glutationa. Neki su bogati dipeptidnim sekvencama – glutamilcisteinom, koji je takođe osnova za stvaranje glutationa. Postoje indikacije da upotreba proteina surutke povećava nivo glutationa u monocitima. Povećan nivo glutationa doprinosi i mogućem imunomodulatornom i antioksidativnom efektu proteina surutke. Pored toga, laktoferin može menjati imunološku funkciju.

Farmakokinetika proteina surutke slična je farmakokinetici ostalih proteina iz hrane. Moguće je da su laktoferin i neki od imunoglobulina iz surutke otporniji na proteolitičko razlaganje od drugih vrsta proteina. Neki proteini se mogu razložiti do peptida koji se apsorbuju i imaju različite efekte u organizmu (bioaktivni peptidi). Neki (goveđi serum albumin, beta-laktoglobulin) se u procesu varenja prevode do glutamilcisteina, koji se apsorbuje i služi kao prekursor glutationa u određenim tkivima.

Proteini surutke se preporučuju u ishrani male dece i ostalih, a po nekim istraživanjima, mogli bi imati i imunomodulatorno i anti-kancerogeno delovanje.

Proteini surutke su posebno popularni među profesionalnim sportistima i rekreativcima, zbog navodnog visokog sadržaja aminokiselina razgranatog lanca, koje su neophodne za normalni rast i povećanje mišićne mase. Obično se preporučuju sportistima kod kojih je snaga glavna performansa, a uzimaju se posle rekreacije ili treninga, ili uveče pre spavanja. Smatra se da visoka koncentracija aminokiselina u ćelijama (nastalih degradacijom proteina i apsorbovanih u ćelije), podstiče sintezu i smanjuje razgradnju mišićnih proteina. Na žalost, nema pouzdanih dokaza da proteini surutke bolje utiču na formiranje mišićne mase od drugih proteina.

Ne preporučuje se primena kod osoba preosetljivih na proteine mleka, kao ni kod osoba sa oboljenjima bubrega i jetre.

Nema zabeleženih neželjenih reakcija. Ipak, kod osoba koje su preosetljive na proteine mleka, mogu se javiti čak i ozbiljni simptomi alergijske reakcije, ukoliko koriste proteine surutke. Ukoliko se koriste u većoj količini i tokom dužeg perioda, proteini surutke mogu oštetiti bubrege i jetru.

Interakcije sa lekovima, dijetetskim suplementima, biljkama ili hranom, nisu zabeležene.

Doziranje je različito. Sportisti koriste proteine surutke kao proteinske dodatke i uzimaju 10-25 g dnevno, a ponekad i veće doze.

Američki Food and Nutrition Board sa Institute of Medicine’s, preporučuje za starije od 18 godina dnevni unos proteina između 10 i 30 % od ukupnih dnevnih energetskih potreba, odnosno 56 g dnevno za muškarce i 46 g dnevno za žene.

RDA za sportiste u sportovima mišićne snage i izdržljivosti, je 1,6 g/kg telesne mase, a za sportove (aerobne) izdržljivosti oko 1,3 g/kg telesne mase dnevno.

Nutritivna vrednost proizvoda:

Nutritivne informacije 100 g 25 g
Energetska vrednost 1546 KJ/365  kcal 979/231  kcal
Proteini 70,2  g 27,7 g
Ugljeni hidrati–          od toga šećeri 14,2 g11,4 g 17,9 g17,3 g
Masti–          od toga zasićene masti 2,7 g1,4 g 5,5 g3,1 g
Soli 0,82 g 0,56 g

Sastojci:

Sadržaj aktivne komponente 100 g 1 doza (25 g) % RU
Koncentrat proteina surutke–          Od toga čistih proteina (81,32%) 83,30 g67,74 g 20,825 g16,935 g 33,87

RU = referentni unos

Ostali sastojci: pojačivač arome – L-glicin (sadrži gluten); kakao prah sa vrlo niskim sadržajem masnoće (5%); aroma čokolade; emulgator – lecithin iz soje; so; zaslađivači – natrijum-ciklamat, acesulfam-K, sukraloza I saharin; sredstvo protiv zgrudvavanja – silicijum-dioksid.

 Način upotrebe: uzeti 1 dozu (25 g) preparata dnevno sa 300 ml nemasnog mleka (sadržaj masnoće 1,5%).

Trenutno bez recenzije

Istražite ponudu proizvoda
  • Najpopularnije
  • Proizvodi na AKCIJI
  • Nedavno pregledano
 
Besplatna dostava proizvoda

Za sve porudžbine vrednosti preko 7.000 din.

Garancija na kvalitet proizvoda

Svi proizvodi dolaze u originalnom pakovanju.

Popust za plaćanje karticom

10% popusta na proizvode koje nisu na akciji.