Glutamin

Cena
Brendovi Suplemenata

Šta je glutamin?

Glutamin je aminokiselina koja se nalazi u telu i igra važnu ulogu u mnogim fiziološkim procesima. To je jedna od najzastupljenijih aminokiselina u ljudskom organizmu i čini oko 60% slobodnih aminokiselina u mišićnom tkivu i oko 20% u cirkulirajućem krvi.

Glutamin ima brojne uloge u organizmu, uključujući:

Podrška imunološkom sistemu: Glutamin igra ključnu ulogu u funkciji imunološkog sistema, posebno kod održavanja zdravog funkcionisanja ćelija imunološkog sistema. Tokom perioda intenzivnog fizičkog napora ili stresa, nivo glutamina u organizmu može opasti, što može uticati na funkciju imunološkog sistema.

Podrška digestivnom sistemu: Glutamin je važan za održavanje zdravlja i integriteta ćelija crevne sluznice. Pomaže u održavanju zdrave propusnosti crevne barijere i može ubrzati proces zarastanja kod oštećenja crevne sluznice.

Energetski izvor: Glutamin može služiti kao alternativni izvor goriva za ćelije koje zahtevaju brzu energiju, poput ćelija imunološkog sistema, crevnih ćelija i ćelija mišića. Tokom perioda intenzivnog fizičkog napora ili perioda oporavka, telo može povećati upotrebu glutamina za proizvodnju energije.

Podrška sintezi proteina: Glutamin je važan za sintezu proteina i može pomoći u održavanju mišićne mase i podršci procesu oporavka mišića nakon treninga.

Glutamin se može unositi putem hrane bogate proteinima, poput mesa, ribe, mlečnih proizvoda, jaja i orašastih plodova, ili se može uzimati kao dodatak ishrani u obliku glutamin suplemenata. Mnogi sportisti i osobe koje se bave fizičkom aktivnošću koriste glutamin suplemente kako bi podržali svoje fizičke performanse, oporavak i imunološki sistem.

 

Glutamin i trening sa tegovima

Glutamin može imati nekoliko potencijalnih koristi za ljude koji se bave treningom sa tegovima:

Podrška oporavku mišića: Intenzivni treninzi sa tegovima mogu uzrokovati oštećenja mišićnih vlakana. Glutamin može pomoći u ublažavanju oštećenja mišića i ubrzavanju procesa oporavka. Kao jedna od najzastupljenijih aminokiselina u mišićnom tkivu, glutamin može doprineti obnovi mišića nakon treninga.

Prevencija katabolizma: Tokom treninga sa tegovima, telo može ući u stanje katabolizma, kada mišićno tkivo počinje da se razgrađuje radi dobijanja energije. Glutamin može delovati anti-katabolički, što znači da može pomoći u sprečavanju razgradnje mišića i očuvanju mišićne mase.

Povećanje snage i izdržljivosti: Iako direktni uticaj glutamina na povećanje snage i izdržljivosti nije potpuno jasan, podržavanje oporavka mišića može omogućiti intenzivnije treninge bez preteranog umora mišića. Takođe, bolji oporavak može doprineti dugoročnom poboljšanju performansi.

Održavanje imunološkog sistema: Intenzivni treninzi mogu privremeno oslabiti imunološki sistem. Kao važan faktor u funkciji imunološkog sistema, glutamin može pomoći u očuvanju zdravlja imunološkog sistema, smanjenju rizika od infekcija i održavanju opšteg zdravlja tokom perioda intenzivnih treninga.

Iako glutamin može imati koristi za trening sa tegovima, važno je napomenuti da individualni odgovor na suplemente može varirati, i da je potrebno pažljivo praćenje efekata i prilagođavanje doziranja prema potrebama i ciljevima pojedinca. Takođe, glutamin nije zamena za uravnoteženu ishranu i zdrav način života, već je dodatak koji može dopuniti celokupni režim treninga i ishrane.

 

Glutamin i zdravlje

Glutamin je ključna aminokiselina koja ima značajnu ulogu u održavanju zdravlja i funkcije različitih sistema u telu. Evo nekoliko načina na koje glutamin može doprineti opštem zdravlju:

Imunološka podrška: Glutamin je važan za normalno funkcionisanje imunološkog sistema. On može pomoći u održavanju zdravih nivoa belih krvnih zrnaca i podržati funkciju imunoloških ćelija. Tokom perioda povećane potrošnje energije, kao što su periodi intenzivnog fizičkog napora ili stres, potreba organizma za glutaminom može biti povećana, što može uticati na efikasnost imunološkog odgovora.

Podrška digestivnom sistemu: Glutamin je važan za zdravlje crevne sluznice i može pomoći u održavanju integriteta crevnog zida. To može biti posebno korisno kod osoba sa gastrointestinalnim problemima kao što su sindrom iritabilnog creva ili inflamatorne bolesti creva.

Oporavak nakon bolesti ili povreda: Glutamin može pomoći u bržem oporavku nakon bolesti, povreda ili hirurških zahvata. To je zbog njegove uloge u podržavanju funkcije imunološkog sistema i ubrzanju procesa zarastanja tkiva.

Regulacija šećera u krvi: Glutamin može doprineti regulaciji nivoa šećera u krvi tako što pomaže u održavanju funkcije pankreasa i insulinske osetljivosti tkiva. To može biti posebno korisno za osobe sa dijabetesom ili povećanim rizikom od dijabetesa.

Podrška mentalnom zdravlju: Glutamin može imati blagotvoran uticaj na mentalno zdravlje, uključujući smanjenje stresa, anksioznosti i poboljšanje raspoloženja. To je zbog njegove uloge u proizvodnji neurotransmitera kao što su GABA i glutamat, koji su važni za regulaciju raspoloženja i stresa.

Uzimanje glutamin suplemenata može biti korisno za osobe koje imaju povećane potrebe za ovom aminokiselinom, kao što su sportisti, osobe koje se oporavljaju od povreda ili bolesti, ili one koje imaju gastrointestinalne probleme. Međutim, pre upotrebe glutamin suplemenata, uvek je važno konsultovati se sa zdravstvenim profesionalcem kako bi se osiguralo da je to odgovarajući dodatak za vaše individualne potrebe i stanje zdravlja.

0.0
Nema na zalihama
2.500 rsd 2.050 rsd
WORKOUT NUTRITION 100% PURE L-GLUTAMINE sadrži čist L-Glutamin farmaceutskog kvaliteta. Bez ukusa je i može se lako umešati u bilo koji napitak po vašem izboru. Proces mikronizacije WORKOUT NUTRITION 100% PURE L-GLUTAMINE-a smanjuje ukupnu veličinu čestica kako bi pomogao da se ključni...
BrendWorkout Nutrition Težina500 gr
0.0
Nema na zalihama
3.900 rsd
Yamamoto® Nutrition Glutamass POWDER je dodatak na bazi čistog L-glutamina u prahu. Glutamass POVDER je suplement sa glutaminom, pogodan za sportiste koji se bave fizičkim aktivnostima koje zahtevaju intenzivan mišićni napor. Glutamin je najzastupljenija amino kiselina u krvi. Glutamin...
0.0
Nema na zalihama
2.600 rsd
Glutamin je neesencijalna aminokiselina koja se nalazi u proteinima. Najzastupljenija je amino kiselina u namirnicama i ljudskom organizmu i uključena je u veliki broj metaboličkih procesa. Nastaje od glutaminske kiseline u reakciji koja zahteva vitamin B6 kao kofaktor. Glutamin može da se...
BrendMammut Nutrition Težina550gr
0.0
Nema na zalihama
1.700 rsd 1.564 rsd
6Pak Nutrition Glutamine,  prašak za pripremu napitka   je dodatak ishrani na bazi glutamina obogaćen taurinom i vitaminom B6, namenjen kao nutritivna podrška i dodatni izvor ovih nitrijenata u ishrani osoba koje se bave sportom i intenzivnom fizičkom aktivnošću. Vitamin B6 doprinosi...
Brend6 Pak Nutrition Težina240 gr
0.0
Nema na zalihama
2.760 rsd
Yamamoto® Nutrition Glutamass POWDER je dodatak na bazi čistog L-glutamina u prahu. Glutamass POVDER je suplement sa glutaminom, pogodan za sportiste koji se bave fizičkim aktivnostima koje zahtevaju intenzivan mišićni napor. Glutamin je najzastupljenija amino kiselina u krvi. Glutamin...
0.0
Nema na zalihama
2.150 rsd
GLUTA PURE sadrži glutamin – neesencijalnu aminokiselinu koja je prisutna u mišićnom tkivu. Tokom intenzivne fizičke vežbe ova supstanca se znatno iscrpljuje što je razlog za dopunu.   Bez ukusa je i može se lako umešati u bilo koji napitak po vašem izboru.  L-Glutamin se može...
BrendExtrifit Težina300 gr
Filtriranje proizvoda
Cena

rsd  –  rsd

  • 130rsd
  • 5200rsd
Brendovi Suplemenata
    Prikaži sve (25)