Cena
Brendovi Suplemenata

Šta je glutamin?

Glutamin je aminokiselina koja se nalazi u telu i igra važnu ulogu u mnogim fiziološkim procesima. To je jedna od najzastupljenijih aminokiselina u ljudskom organizmu i čini oko 60% slobodnih aminokiselina u mišićnom tkivu i oko 20% u cirkulirajućem krvi.

Glutamin ima brojne uloge u organizmu, uključujući:

Podrška imunološkom sistemu: Glutamin igra ključnu ulogu u funkciji imunološkog sistema, posebno kod održavanja zdravog funkcionisanja ćelija imunološkog sistema. Tokom perioda intenzivnog fizičkog napora ili stresa, nivo glutamina u organizmu može opasti, što može uticati na funkciju imunološkog sistema.

Podrška digestivnom sistemu: Glutamin je važan za održavanje zdravlja i integriteta ćelija crevne sluznice. Pomaže u održavanju zdrave propusnosti crevne barijere i može ubrzati proces zarastanja kod oštećenja crevne sluznice.

Energetski izvor: Glutamin može služiti kao alternativni izvor goriva za ćelije koje zahtevaju brzu energiju, poput ćelija imunološkog sistema, crevnih ćelija i ćelija mišića. Tokom perioda intenzivnog fizičkog napora ili perioda oporavka, telo može povećati upotrebu glutamina za proizvodnju energije.

Podrška sintezi proteina: Glutamin je važan za sintezu proteina i može pomoći u održavanju mišićne mase i podršci procesu oporavka mišića nakon treninga.

Glutamin se može unositi putem hrane bogate proteinima, poput mesa, ribe, mlečnih proizvoda, jaja i orašastih plodova, ili se može uzimati kao dodatak ishrani u obliku glutamin suplemenata. Mnogi sportisti i osobe koje se bave fizičkom aktivnošću koriste glutamin suplemente kako bi podržali svoje fizičke performanse, oporavak i imunološki sistem.

 

Glutamin i trening sa tegovima

Glutamin može imati nekoliko potencijalnih koristi za ljude koji se bave treningom sa tegovima:

Podrška oporavku mišića: Intenzivni treninzi sa tegovima mogu uzrokovati oštećenja mišićnih vlakana. Glutamin može pomoći u ublažavanju oštećenja mišića i ubrzavanju procesa oporavka. Kao jedna od najzastupljenijih aminokiselina u mišićnom tkivu, glutamin može doprineti obnovi mišića nakon treninga.

Prevencija katabolizma: Tokom treninga sa tegovima, telo može ući u stanje katabolizma, kada mišićno tkivo počinje da se razgrađuje radi dobijanja energije. Glutamin može delovati anti-katabolički, što znači da može pomoći u sprečavanju razgradnje mišića i očuvanju mišićne mase.

Povećanje snage i izdržljivosti: Iako direktni uticaj glutamina na povećanje snage i izdržljivosti nije potpuno jasan, podržavanje oporavka mišića može omogućiti intenzivnije treninge bez preteranog umora mišića. Takođe, bolji oporavak može doprineti dugoročnom poboljšanju performansi.

Održavanje imunološkog sistema: Intenzivni treninzi mogu privremeno oslabiti imunološki sistem. Kao važan faktor u funkciji imunološkog sistema, glutamin može pomoći u očuvanju zdravlja imunološkog sistema, smanjenju rizika od infekcija i održavanju opšteg zdravlja tokom perioda intenzivnih treninga.

Iako glutamin može imati koristi za trening sa tegovima, važno je napomenuti da individualni odgovor na suplemente može varirati, i da je potrebno pažljivo praćenje efekata i prilagođavanje doziranja prema potrebama i ciljevima pojedinca. Takođe, glutamin nije zamena za uravnoteženu ishranu i zdrav način života, već je dodatak koji može dopuniti celokupni režim treninga i ishrane.

 

Glutamin i zdravlje

Glutamin je ključna aminokiselina koja ima značajnu ulogu u održavanju zdravlja i funkcije različitih sistema u telu. Evo nekoliko načina na koje glutamin može doprineti opštem zdravlju:

Imunološka podrška: Glutamin je važan za normalno funkcionisanje imunološkog sistema. On može pomoći u održavanju zdravih nivoa belih krvnih zrnaca i podržati funkciju imunoloških ćelija. Tokom perioda povećane potrošnje energije, kao što su periodi intenzivnog fizičkog napora ili stres, potreba organizma za glutaminom može biti povećana, što može uticati na efikasnost imunološkog odgovora.

Podrška digestivnom sistemu: Glutamin je važan za zdravlje crevne sluznice i može pomoći u održavanju integriteta crevnog zida. To može biti posebno korisno kod osoba sa gastrointestinalnim problemima kao što su sindrom iritabilnog creva ili inflamatorne bolesti creva.

Oporavak nakon bolesti ili povreda: Glutamin može pomoći u bržem oporavku nakon bolesti, povreda ili hirurških zahvata. To je zbog njegove uloge u podržavanju funkcije imunološkog sistema i ubrzanju procesa zarastanja tkiva.

Regulacija šećera u krvi: Glutamin može doprineti regulaciji nivoa šećera u krvi tako što pomaže u održavanju funkcije pankreasa i insulinske osetljivosti tkiva. To može biti posebno korisno za osobe sa dijabetesom ili povećanim rizikom od dijabetesa.

Podrška mentalnom zdravlju: Glutamin može imati blagotvoran uticaj na mentalno zdravlje, uključujući smanjenje stresa, anksioznosti i poboljšanje raspoloženja. To je zbog njegove uloge u proizvodnji neurotransmitera kao što su GABA i glutamat, koji su važni za regulaciju raspoloženja i stresa.

Uzimanje glutamin suplemenata može biti korisno za osobe koje imaju povećane potrebe za ovom aminokiselinom, kao što su sportisti, osobe koje se oporavljaju od povreda ili bolesti, ili one koje imaju gastrointestinalne probleme. Međutim, pre upotrebe glutamin suplemenata, uvek je važno konsultovati se sa zdravstvenim profesionalcem kako bi se osiguralo da je to odgovarajući dodatak za vaše individualne potrebe i stanje zdravlja.

Vitalikum BCAA i glutamin  420 gr
Ušteda 15%
Vitalikum BCAA + GLM + B6 Odličnog osvežavajućeg ukusa 42 doze  Bez šećera Aminokiseline razgranatog lanca ( BCAA)  predstavljaju vrhunski dodatak ishrani jer se brzo vare i šalju u krvotok. Obuhvataju tri esencijalne kiseline: L-leicin, L-izoleucin i L-valin I...
BrendVitalikum Težina400 gr
Biotech 100% L-Glutamine 500 gr
Ušteda 15%
0.0
Na lageru
3.150 rsd 2.677 rsd
+
Za bržu izgradnju mišićne mase Za zaštitu mišića od razgradnje L-Glutamine je amino kiselina, a amino kiseline su neophodne za izgradnju mišićnog tkiva. Kao i kod drugih amino kiselina i L-Glutamine ima značajnu ulogu kod sinteze belančevina i kod regeneracije mišića. L-Glutamine...
BrendBiotech Usa Težina500 gr
Biotech Glutamine Zero 300 gr
Ušteda 15%
0.0
Na lageru
2.250 rsd 1.912 rsd
+
11 g glutamina po serviranju Bez šećera, bez aspartama Odličnog osvežavajućeg ukusa limuna Za, u toku i nakon treninga Amino-kiseline su u osnovi organska jedinjenja koja su gradivni blokovi proteina. Iz tog razloga se kvalitet samih izvora proteina i meri prema...
BrendBiotech Usa Težina300 gr
Vitalikum Glutamine Instant 1000 gr
Ušteda 15%
Na lageru
3.890 rsd 3.306 rsd
+
Proizvod izuzetne čistoće fine konzistencije odlične rastvorljivosti. L-Glutamin je najzastupljenija, neesencijalna amino kiselina u ljudskom telu. Po prirodi ona se u telu nalazi u krvi, u cirkulaciji. Međutim, njen najveći deo je u basenima skeletnih mišića. Preko 90% L...
BrendVitalikum Težina1kg
Amix® – Glutamine + BCAA 530 gr
Ušteda 8%
0.0
Na lageru
4.390 rsd 4.039 rsd
+
Glutamine BCAA je preparat koji sadrži amino kiseline razgranatog lanca, BCAA, u optimalnom odnosu 2:1:1 i mikronizovani L-Glutamin. Odnos BCAA i Glutamina je 1:1. L-Glutamine je nazastupljenija amino kiselina u ljudskom organizmu i čini 60% amino kiselina u skeletnim mišićima i 20% ukupno...
BrendAmix Nutrition Težina500 gr
0.0
Na lageru
2.400 rsd
+
Glutamin je najzastupljenija aminokiselina u mišićnom tkivu i plazmi ljudskog organizma. Sastavni je deo proteina, a nastaje od glutaminske kiseline dodavanjem amonijaka i vitamina B-6. Smatra se uslovno esencijalnom aminokiselinom, jer u trenucima stresa - naporan trening, bolest, povrede,...
BrendMaxler Težina300 gr
Biotech 100% L-Glutamine 240 gr
Ušteda 15%
0.0
Na lageru
1.950 rsd 1.657 rsd
+
Za bržu izgradnju mišićne mase Za zaštitu mišića od razgradnje L-Glutamine je amino kiselina, a amino kiseline su neophodne za izgradnju mišićnog tkiva. Kao i kod drugih amino kiselina i L-Glutamine ima značajnu ulogu kod sinteze belančevina i kod regeneracije mišića. L-Glutamine...
BrendBiotech Usa Težina240 gr
Nutriversum L-Glutamine Basic  500gr
Ušteda 16%
0.0
Na lageru
2.490 rsd 2.100 rsd
+
Glutamin je najzastupljenija aminokiselina u mišićnom tkivu i plazmi ljudskog organizma. Sastavni je deo proteina, a nastaje od glutaminske kiseline dodavanjem amonijaka i vitamina B-6. Smatra se uslovno esencijalnom aminokiselinom, jer u trenucima stresa - naporan trening, bolest, povrede,...
BrendNutriversum Težina500 gr
0.0
Na lageru
3.890 rsd
+
  100% čist glutamin koji igra važnu ulogu u oporavku nakon napornih treninga   Sprečava razgradnju mišića   Potpomaže izgradnju mišića Tokom treninga u krvi se smanjuje nivo amino kiselina. Niski nivo L-Glutamina dovodi do razgradnje mišićnog tkiva, čime se smanjuje obim i...
BrendLabrada Nutrition Težina500 gr
0.0
Na lageru
2.600 rsd
+
Glutamin čini preko 50% aminokiselina u mišićima! U periodima intenzivnog treninga ili takmičenja, dijete ili stresa, dolazi do manjka glutamina u telu. Tada se uz BCAA, troši glutamin iz mišića, što znači gubitak mišićnog tkiva i nedovoljan oporavak. Suplementi glutamina su najbolji način da se...
BrendUltimate Nutrition Težina400 gr
Prikaži drugi 10 proizvod
Filtriranje proizvoda
Cena

rsd  –  rsd

  • 130rsd
  • 5200rsd
Brendovi Suplemenata
    Prikaži sve (25)