Šta je gvožđe u krvi i koja je njegova uloga?

Maj 16, 2024
Gvozdje u krvi

Koliko ste se puta zagledali u laboratorijske nalaze tumačeći ih i gledajući posebno u onaj deo koji označava gvožđe u krvi. Da li ste se pitali čemu ono služi, koliko je bitno ili nije i šta mu je zapravo i uloga. Danas smo tu da razjasnimo sve potencijalne nedoumice i odgovorimo na ona najčešće postavljana pitanja.

Iako nam je prva pomisao na gvožđe obično ona koja u glavi stvara sliku nekog parčeta armature ili kombija iz kog se sa razglasa čuje da isto i otkupljuju, gvožđe u krvi je neophodan element za život. Ono je vezano za proizvodnju krvi, proces disanja, prenos kiseonika u sva tkiva iz pluća, razvoj i rast, imunitet, opšte zdravstveno stanje, metabolizam, apetit i hormonalni status.

I to nije sve, gvožđe u krvi je odgovorno i za to da se ne osećate umorno i slabo, da vam se usled njegovog nedostatka ne vrti u glavi, sintezu kolagena, fizičku spremnost, bolju energiju... Iskreno, ovaj spisak bi mogao da se produži još ovoliko, ali jedno je sigurno, gvožđe u krvi je parametar koji treba shvatiti ozbiljno.

Šta smanjuje gvožđe u krvi?

Postoji više faktora koji utiču na količinu gvožđa u našoj krvi a većina njih su normalna stanja poput puberteta, perioda ubrzanog rasta i razvoja, menstrualni ciklus kod žena, trudnoća i dojenje. Naporno vežbanje i teški treninzi takođe mogu biti urok smanjene vrednosti gvožđa u krvi. U ovim slučajevima, potreba za većom količinom gvožđa i smanjenjem istog u krvi, nije izazvana nikakvim patološkim procesom ili promenom.

Nasuprot tome, postoje i situacije koje crpe gvožđe, a koje su u osnovi drugačije klasifikovane. Gubitak krvi se navodi kao najčešći uzrok smanjene količine gvožđa u krvi. U ovo ne ubrajamo već navedeni fiziološki proces poput menstruacije, već druga krvarenja. To su gastrointestinalno krvarenje, povrede, postoperativni period. Upalni procesi, lekovi, pušenje i poremećaj metabolizma samog gvožđa mogu takođe biti uzrok njegovih smanjenih vrednosti u vašim nalazima.

Oznaka za gvožđe u krvi

Kako bismo jasno i tačno znali da iz nalaza krvi utvrdimo vrednosti gvožđa, potrebno je znati koja oznaka za gvožđe u krvi se koristi u laboratorijskom izveštaju. Oznaka za gvožđe u krvi je Fe. To je hemijski simbol za element gvožđe prema periodnom sistemu elemenata. Kada se testira nivo gvožđa u krvi, obično se meri količina Fe u uzorku krvi kako bi se utvrdilo da li postoji nedostatak ili višak gvožđa u organizmu.

Gvožđe u krvi normalne vrednosti

Normalne vrednosti gvožđa u krvi se u zavisnosti od laboratorijskih testova iskazuju u vrednostima koje su iskazane u litrima ili decilitrima. A neke refernetne vrednosti su sledeće:

Gvožđe u krvi normalne vrednosti po decilitru

Gvožđe: 60 do 170 mikrograma po decilitru (mcg/dL)

Ukupni kapacitet vezivanja gvožđa (TIBC): 240 do 450 mcg/dL

Normalni rezultati za gvožđe su: 70 do 175 mcg/dL za muškarce a 50 do 170 mcg/dL za žene.

Gvožđe u krvi normalne vrednosti po litru

Muškarci: 80-180 mcg/dL ili 14-32 mmol/l

Žene: 60-160 mcg/dL ili 11-29 mmol/L

Oko 6 procenata gvožđa u telu je komponenta određenih proteina, neophodnih za disanje i energetski metabolizam, i kao komponenta enzima uključenih u sintezu kolagena i nekih neurotransmitera. Gvožđe je takođe potrebno za pravilno funkcionisanje imuniteta.

Oko 25 procenata gvožđa u telu se skladišti kao feritin, nalazi se u ćelijama i cirkuliše u krvi. Prosečan odrasli muškarac ima oko 1.000 mg uskladištenog gvožđa (dovoljno za oko tri godine), dok žene u proseku imaju samo oko 300 mg (dovoljno za oko šest meseci).

Simptomi nedostatka gvožđa

Možda nećete imati nikakve simptome ako imate blago snižene vrednosti gvožđa u krvi. Simptomi ozbiljnijih slučajeva i stanja mogu uključivati:

 • Osećaj konstantnog umora ili veoma brzog zamaranja
 • Bledilo kože, krti nokti
 • Otežano disanje ili nemogućnost disanja punim kapacitetom, pogotovo posle fizičke aktivnosti
 • Kratak dah i plitko disanje
 • Bol u grudima i ubrzan rad srca
 • Vrtoglavica, nesvestica i glavobolja
 • Osećaj hladnoće, pogotovo u ekstremitetima- šake i stopala
 • Podložnost čestim infekcijama zbog smanjenog imunog odgovora
 • Žudnja za neprehrambenim artiklima kao što je led
 • Nedostatak apetita

Namirnice bogate gvožđem

Da bi se održao zdrav nivo gvožđa, potrebno je unositi najmanje 18 mg dnevno. Namirnice bogate gvožđem su teletina, svinjetina, ćuretina, piletina, džigerica itd. Visok nivo gvožđa možete dobiti i iz voća i povrća kao što su spanać, urme, lisnato zeleno povrće, boranija, brokoli itd.

Ako uzmemo u obzir da su dnevne potrebe za gvožđem u okvirnim vrednostima 18 mg za odraslu osobu, koliko hrane je potrebno pojesti da bi se ispunio preporučeni dnevni unos? Koristeći samo dve namirnice koje su prethodno navedene i sadržaj gvožđa u njima, dolazimo do sledećih količina:

 • Crveno meso sadrži oko 2-3 mg gvožđa po 100 g. To znači da bi trebalo pojesti oko 600 g crvenog mesa dnevno kako bi se zadovoljile dnevne potrebe.
 • Da bi se zadovoljile dnevne potrebe za gvožđem, potrebno je konzumirati oko 600 do 700 g spanaća. Međutim, važno je napomenuti da se gvožđe iz biljnih izvora teže apsorbuje u organizam u poređenju sa gvožđem iz životinjskih izvora. Ovo znači da bi i kilogram verovatno bio nedovoljan.

Gvožđe tablete – suplementacija koja je neophodna

Gvožđe se ne stvara u telu i mora se apsorbovati iz onoga što jedete. Minimalna dnevna potreba za gvožđem za odrasle je 18 mg a saamo oko 10 do 30 procenata gvožđa koje konzumirate telo apsorbuje i koristi.

Evidentno je da je u današnje vreme potrebno posegnuti i za određenim suplementima a gvožđe tablete su pravi izbor. Zašto nam je danas više nego ikad potrebna suplementacija? Brza hrana, loš kvalitet povrća, konzumiranje proizvoda od mesa u kojima zapravo najmanje mesa ima, posebni režimi ishrane poput veganstva, su razlozi za skoro pa obavezan dodatan unos gvožđa.

Predstavljamo vam tablete gvožđa koje će vam pomoći da održite njegov optimalni nivo u organizmu. Pakovanje sadrži 90 kapsula, što je dovoljno za dnevni unos gvožđa tokom tri meseca. Podignite svoju energiju, zdravlje i spremnost na viši nivo, uz samo jednu tabletu dnevno.

The Iron(Gvožđe) 90 kapsula 

Preporuka za suplementaciju gvožđem je i uzimanje vitamina C zajedno sa njim. Vitamin C značajno pomaže u njegovoj apsorpciji i iskorišćenosti, stoga ne zaboravite da dodate i ovaj proizvod u svoju korpu. Naša preporuka je Vitamin C plus od 120 kapsula.

Komentari

Nisu pronađeni članci

Napiši recenziju