Tioridni priručnik

Januar 8, 2021
tiriodna zlezda

Priručnik za tiroidne hormone

Stanite na momenat i pogledajte okolo po kući, apartmanu, garsonjerici ili zatvorskoj ćeliji. Ako ste dovoljno dugo u svetu “gvožđa” verovatno imate desetine informativnih vodiča razbacanih okolo: knjige, kopije T-maga, logovi ishrane i treninga, pohabana VHS traku Pumping Iron-a, par komada čipkanih gaćica, koje su iz nekog neobjašnjivog razloga zalepljene za plafon … ne, čekajte, to je moj stan. Zaboravite.

Pa zašto svojoj kolekciji ne biste dodali i priručnik o vašoj omiljenoj žlezdi? Ipak je “stara dobra” tiroidea veoma bitna. U ovom priručniku, predstaviću vam funkcionisanje tiroidne žlezde i nekolicinu povezanih stvari. Zašto je ovo toliko bitno? Pa, tiroidea igra ogromnu ulogu u vašem nastojanju da postignete onaj suv izgled. Ako nivoi tiroidnih hormona nisu optimalni, gubljenje masti može da bude đavolji posao. Ali njihova uloga ide i dalje od toga jer tiroidni hormoni igraju značajne uloge u celom telu.

Nakon što završite sa čitanjem ovoga, odštampajte ga pomoću one nove opcije koju su omogućili naši web gurui. Iskoristite i onaj kvalitetan, sjajan papir, znate već, onaj na kojem štampate gole slike. Nakon što završite sa štampanjem, odložite ga sa svojim najkorisnijim bodibilding dragocenostima. Krećemo!

 

Čisto da znate, tiroidea je smeštena tik ispod grkljana. Zaslužna je za oslobađanje i T4 (thyroxine) i T3 (triiodothyronine) hormona. Ako vam je tiroidea neaktivna iz bilo kog razloga, vaš metabolizam može da opadne za čak 40% ispod normalnog (hypothyroidism). Sa druge strane, višak tiroidnih hormona može da podigne vašu metaboličku aktivnost za čak 60 do 100% iznad normalnog (hyperthyroidism).

Pa kako se ovi tiroidni hormoni sintetišu u telu?

Drago mi je da ste pitali. Da biste stvorili tiroidne hormone potrebne su vam dve veoma važne sirovine, od kojih je jedna tirozin (tyrosine) a druga jod. Glikoprotein pod nazivom tireoglobulin (thyroglobulin) sadrži u sebi mnogo tirozina. On omogućava oksidisanom jodu da uđe u reakciju sa tireoglobulinom pri čemu se jod vezuje za određenu količinu tirozina. Ovo se zove jodizacija tirozina, Ovaj proces stvara monojodtirozin (monoiodotyrosine), koji potom stvara dijodtirozin (diodotyrosine). Dijodtirozin se sparuje sa još jednim dijodtirozinom, stvarajući molekul tiroksina (thyroxine). Postavite stvari ovako, di(2) plus di(2) jednako je T(4). Jasno ko dan? Odlično, ajmo dalje.

Ista stvar se dešava prilikom formiranja trijodtironina (triiodothyronine; T3), osim što se u ovom slučaju molekul monojodtirozina sparuje sa molekulom dijodtirozina. Suštinski, razlika između ova dva (hormona) je jednostavno u jednom više ili manje molekulu joda. Upamtite, ovo se odvija unutar molekula tireoglubulina. Po okončanju i stvaranju T3 i T4 (većim delom T4), molekuli glikoproteina se skladište u tiroidei.

I šta se dalje dešava?

Pa, kada dođe do situacije u kojoj treba da poveća nivo tiroidnog hormona u krvi, vaš hipotalamus luči Thyroid Releasing Hormone (TRH), koji utiče na hipofizu da oslobađa Thyroid Stimulating Hormone (TSH). TSH “cepa” tireoglobulin u tiroidei i dovodi do otpuštanja hormona u krvotok.

Kada nivo tiroidnog hormona postane previsok, negativna povratna reakcija dolazi do TRH i TSH, smanjujući količinu tiroidnog hormona koji se izlučuje. Kada su nivoi hormona suviše niski, TRH i TSH se povećavaju, ujedno povećavajući i nivo tiroidnog hormona. Ovo je sve sastavni deo stožera hipotalamus-hipofiza-tiroidea.

Trebao bih takođe napomenuti da se veoma mala količina T3 luči, i u stvari, većina aktivnog T3 koji ima uticaj na razna tkiva (jetru, bubrege i druga) je formiran dejodinacijom T4 uz pomoć enzima (dejodinaza) u samim tkivima. Drugim rečima, enzim otkida molekul joda od T4, formirajući T3. Ovo se dešava i da bi se od T3 formirao dijodtironin ili T2, ali o tome ćemo nešto kasnije. U odeljcima koji slede preći ću svaki od tiroidnih hormona i dati vam neke sažete činjenice. Ovo ću uraditi na brzinu, jer imamo važnijihh stvari o kojima treba govoriti.

L-tiroksin (T4)

Ovaj lek se uglavnom koristi kao zamenska terapija kod urođenog ili stečenog hipotireoidizma, kao i radi postizanja supresije TSH-a u slučajevima kada osoba boluje od hipertireoidizma. Oslobađa se u razmeri 20/1 u odnosu na T3. T4 je manje potentan nego T3, metabolički govoreći, i ima poluživot od 6 do 7 dana kod eutiroidnih osoba. (To znači da je tiroidea uvećana ali uvećanje nije povezano sa inflamacijom ili rakom. Takođe se zove i guša) Brendirani naziv za T4, kada se kupuje u apoteci, jeste Synthroid.

L-trijodtironin (T3)

Ovaj lek se takođe koristi i za lečenje hipotireoidizma, pa čak i da bi se ustanovilo da li neko boluje od hipertireoidizma. Smatra se da je 3 do 4 puta metabolički potentniji od T4 i ima poluživot od 2,5 dana. Brendirana imena su uglavnom Cytomel ili Cynomel. Uobičajena doza koja se koristi za lečenje hipotireoidizma je od 5 do 25mcg dnevno i postepeno se povećava do doze od 60-75mcg dnevno. Nekima je potrebno čak i 100mcg dnevno – 20 do 25mcg T3 je otprilike isto kao i 100mcg T4.

Sve što ste hteli da znate o tiroidnim hormonima (i stvarno mislim sve!)

Tiroidni hormoni vrše uticaj na većinu organskih sistema i takođe igraju ulogu u razvoju. Povećavaju potrošnju kisenioka, te stoga i bazalni metabolizam (BMR). Takođe, poboljšavaju metabolizam svih makronutrienata, ugljenih hidrata, masti i proteina. T3 pojačava aerobnu funkciju mitohondrija, ili respiraciju, ali jedan drugi tiroidni hormon, T2 bi u stvari mogao biti zaslužan za to.

Pa zašto bi bodibilderi uopšte želeli da uzimaju tiroidne hormone? Prosto, oni povećavaju količinu oksidacije lipida. Stoga, veća lipidna oksidacija znači manje telesnih masti. Zvuči odlično, a? Problem? Pa, tiroidni hormoni, tačnije T3, takođe povećavaju i oksidaciju proteina. Međutim, kako telo želi da zadrži mišićno tkivo na kraju ipak izgubite više sala nego mišića.

Ovo su pokazala laboratorijska istraživanja u kojima su kao ispitanici učestvovali zdravi muškarci. U jednoj studiji, sedmorici zdravih muškaraca su davane male doze T3 u toku 63 dana i vršena su telesna merenja tokom ovog perioda. U toku 6 nedelja, došlo je do prosečnog gubitka kilograma u razmeri 3:1 u korist sala. (1) Tako da, u suštini, za svake 3 funte (prim.prev. oko 1,5kg) sala, izgubićete oko 1 funtu (prim.prev. 500gr) mišića. Nije loše. Naravno, ovi momci nisu pratili bodibilderski program, niti su pokušavali da zadrže mišićnu masu unosom veće količine proteina.

Drugi način da ublažite negativne efekte po mišićno tkivo jeste upotreba anaboličkih steroida. Jedna studija je napravila odličan primer za ovu praksu. Desetorici zdravih muškaraca je davano 50mcg T3 dnevno u periodu od 28 dana. Šestorici od njih je injektivnim putem davano 200mg/nedeljno testosteron enantata, dok su ostala četvorica primala placebo. Oni koji su primali injekcije testosterona nisu imali gubitaka u mišićnoj masi. (2)

Ako stvarno želite da budete expert za tiroideu, trebali biste da znate šta još tiroidni hormoni rade. Da navedemo samo nekoliko stvari; imaju ulogu u raspoloženju, kognitivnoj funkciji, rastu i razvoju u detinjstvu, pa i krvnoj slici. Snižavaju LDL i čak pojačavaju efekte adrenergičkih hormona na lipolizu. (3,4) Pokazalo se čak da T3 petostruko povećava broj beta 3-adrenergičnih receptora u belom adipoznom tkivu. (To je ono što prekriva vaše mišiće.) (5) Ovo povećanje broja beta-3 receptora znači da T3 može da pojača učinkovitost norefedrina i efedrina.

Kako biste imali makar neku nadu da kontrolišete ove hormone, morate znati tačno šta može da ima uticaj na njih. Na primer, hormon rasta (GH) može da poveća konverziju T4 u T3. Beta agonisti, kao što su norefedrin i efedrin, takođe mogu da povećaju konverziju T4 u T3. (6,7) Količina ugljenih hidrata u vašoj dijeti isto tako može da ima veliki uticaj. Individualno je, ali izgleda da negde od 50 do 120gr ugljenih hidrata je potrebno da bi se sprečio pad T3 u toku dijete sa smanjenim unosom ugljenih hidrata. Sve ispod toga, i T3 značajno opada. (8,9,10) Moguće da ovo jednostavno zavisi od nivoa glukoze u krvi. (11)

Neki od vas sigurno misle da ako jednostavno osiguraju dovoljno sirovina (joda i tirozina), nivo tiroidnog hormona bi mogao da se poveća. Na žalost, ovo nije slučaj. Dok držite dijetu, uzimanje dodatnog tirozina bi moglo da pruži izvesnu podršku, ali bi jod u stvari imao negativan efekat, čak i na dijeti siromašnoj ugljenim hidratima. (12)

Upoznajte 3,5-dijod-L-tironin (T2)

Za ovaj derivat trijodtironina se nekad mislilo da je neaktivan. U stvari, mnogi lekari i apotekari (i nije mi namera da vređam svoju braću i sestre iz ovih oblasti) ne idu u korak s poslednjim istraživanjima, pa nastavljaju da veruju svemu što je napisano u udžbenicima iz 1972. godine. Činjenica je da je T2 u stvari veoma metabolički aktivan.

Kako znam to? Pogledajte ovo. Utvrđeno je da T2 pojačava potrošnju kiseonika u jetri za oko 30%. Autori ove studije su otkrili da je unutar T4 i T3, samo T2 aktivan u stimulisanju nagle potrošnje kiseonika u jetri. (prim.prev. do ovog zaključka se došlo onemogućavanjem konverzije T4 u T3, i T3 u T2) Zaključak je bio da T2 deluje brzo i direktno kroz aktivaciju mitohondrija. (13)

U drugoj studiji, vršeno je upoređivanje uticaja koji T3 i T2 imaju na metabolizam pri odmaranju (RM) i na oksidativni kapacitet tkiva koje je metabolički aktivno (jetra, mišićno tkivo, braon adipocitno tkivo ili BAT, i srce). Ono što su otkrili jeste da je uticaj T2 na povećan RM i oksidativni kapacitet zavisan od doza. Uočeno je takođe da najbolju reakciju na T2 imaju jetra i BAT, što je tačno ono što želite, ako je borba sa salom glavna briga. Efekti su opet došli brzo i nezavisno od sinteze proteina. Zaključak je bio da rezultati ove studije nagoveštavaju da izomeri kao što je T2 mogu da budu direktni posrednici tiroidnih hormona u regulaciji metabolizma energije. (14,15)

Još jedna studija je isto otkrila pojačani oksidativni kapacitet jetre i zaključila da je to usled direktne akcije u mitohondrijama od strane T2. (16) Druge studije su imale slična otkrića. (17,18) Pa je tako jedna druga studija pokazala istu stvar: pojačani oksidativni kapacitet i potrošnju energije, što je navelo na zaključak da T2 i T3 ispoljavaju slične efekte. (19) Takođe, pokazalo se da T2 i T3 imaju sličan uticaj na lipidni metabolizam, s tim što je T2 čak imao bolji učinak na nekim tkivima. (20)

Ok, radi na životinjama, mislite vi. A šta je sa ljudima? Iako nema ogromnog broja istraživanja izvedenih na ljudima, neka ipak postoje. Uzgred, evo saveta iz prvih redova o razvoju proizvoda u industriji suplemenata. Ako hoćete da stvorite nešto novo i delotvorno, šanse su da ne postoji neograničen broj istraživanja o tome. Ukoliko bi postojalo, neka farmaceutska kompanija bi ga već plasirala na tržište!

U svakom slučaju, jedna studija je, koristeći ljudske mononuklearne krvne ćelije, otkrila da T2 značajno povećava respiraciju. (21) Tako da je efikasnost ustanovljena. Da li može značajno da ometa TSH kao T3 ili T4? Pa, studije su donekle konfliktne po pitanju toga, ali izgleda da jedna stvar preovladava. A to je da ometanje TSH nije ni blizu tako ozbiljno kao sa T3.

Jedno istraživanje je pokazalo da T2 za 13% manje inhibira nivoe TSH od T3. (22) U drugom istraživanju, T3 i T2 su podjednako supresovali TSH; ipak, bilo je potrebno 15mcg T3 na 100gr telesne težine dnevno da bi se ovo postiglo, dok je trebalo čak 200mcg T2 na 100gr telesne težine dnevno da bi se postigla ista stvar. Ovo znači da je potrebno oko 13 puta više T2 da bi se postigao isti uticaj na TSH, u poređenju sa T3. (23)

Za kraj još jedna studija. Kada su istraživači administrirali 100 ug/kg T3 i 800-1600 ug/kg T2 desilo se sledeće: T3 je naglo smanjio nivo TSH u serumu, koji je dostigao najnižu vrednost nakon 24h. 72h nakon aplikacije, TSH je i dalje bio značajno niži u odnosu na kontrolni nivo. Što se tiče T2, smanjeni nivoi TSH su bili prolaznog karaktera i najnižu vrednoost su dostigli za 24h, nakon čega su rasli. Bazalni nivoi su postignuti 72h nakon aplikacije.

Nakon analiziranja podataka, uočeno je da sa T2 supresija zavisna od doze ima trend suzbijanja TSH (što znači veća doza, veće ometanje TSH), koje nije statistički bitno. To znači da nije dostignut značajniji stepen supresije sa korišćenim dozama.

Nadalje, izgleda kao da je potrebno 100 puta više T2 nego T3 da bi se postigla ista mera inhibicije TSH-a. Čak i sa 400 puta više T2 nego T3, ometanje TSH-a je samo malo veće. (24)

Još jedna napomena za kraj

Nedavno me je isto pitanje pitalo bar desetina ljudi. Pošto korišćenje T3 može da izazove stanje hipertireoidizma koje povećava mišićni katabolizam (između ostalih stvari), da li će T2 učiniti isto? Moj odgovor je da bi mogao, neznatno. Verovatno bi bile potrebne velike doze, korišćene u nepreporučljivo dugom vremenskom periodu, pa čak i tada, količina bi bila mnogo, mnogo manja od one sa kojom se možete susresti uzimajući T3.

Ipak, da bismo bili sigurni, mislim da biste trebali koristiti nešto da otklonite makar i najmanju mogućnost da dođe do mišićnog katabolizma. Očigledno, nastavite da vežbate. Drugo, jedite “prepisanu” količinu proteina, što je 1,5gr po lbs (ili najmanje 1gr po lbs) telesne mase. (prim.prev. 3,3gr po kg, minimum 2,2gr po kg telesne mase)

Ako vam je otac apotekar ili lekar koji ne poštuje zakone, mogli biste da koristite i neki anabolik usput. Baš me briga koji. Bilo šta. Testosteron, tenbolon, boldenon, stonazolol, ili ako hoćete da idete legalnim putem Nandrosol, Androsol, Methoxy-7 ili Tribex-500. Pokušao sam da vam predstavim neke podatke što sam bolje mogao. Na kraju, ipak sami treba da donosite svoje odluke. Da li ću ga ja koristiti? Da. Daću mu šansu i uporediti efekte sa efektima koje ima T3. 100% sam siguran da će raditi, ali ću pratiti moj TSH i uporediću ih koristeći slične doze. Sagledavajući stvari objektivno mislim da ćete videti koji je bolji. Ovo su zanimljiva vremena za ovu industriju, zar ne? Srećno i trenirajte žestoko.

Reference:

1. Lovejoy JC, et al. “A paradigm of experimentally induced mile hyperthyroidism: effects on nitrogen balance, body composition, and energy expenditure in healthy young men.” J Clin Endocrinol Metab 1997 Mar;82(3):765-70 2. Zachwieja JJ, et al. “Testosterone administration preserves protein balance but not muscle strength during 28 days of bed rest.” J Clin Endocrinol Metab 1999 Jan;84(1):207-12 3. Berne, Robert M, et al. Physiology 4th ed., 1998. 4. Muller MJ, Seitz HJ. “Thyroid hormone action on intermediary metabolism. Part II: Lipid metabolism in hypo- and hyperthyroidism.” Klin Wochenschr 1984 Jan 16;62(2):49-55 5. Rubio A, et al. “Thyroid hormone and norepinephrine signaling in brown adipose tissue. II: Differential effects of thyroid hormone on beta 3-adrenergic receptors in brown and white adipose tissue.” Endocrinology 1995 Aug;136(8):3277-84 6. Chambers JB, et al. “The effects of propanolol on thyroxine metabolism and triiodothyronines production in man.” J Clin Pharmacol 1982; 22: 110-16 7. Wilkins M.R, et al. “Effect of propanolol on thyroid homeostasis of healthy volunteers.” Postgrad Med J 1985; 61: 391-4 8. Pasquali R, et al. “Effect of dietary carbohydrates during hypocaloric treatment of obesity on peripheral thyroid hormone metabolism.” J Endocrinol Invest 1982 Jan-Feb;5(1):47-52 9. Serog P, et al. “Effects of slimming and composition of diets on VO2 and thyroid hormones in healthy subjects.” Am J Clin Nutr 1982 Jan;35(1):24-35 10. Spaulding SW, et al. “Effect of caloric restriction and dietary composition of serum T3 and reverse T3 in man.” J Clin Endocrinol Metab 1976 Jan;42(1):197-200 11. Kventy J, et al. “Effect of oral glucose feeding on thyroid hormone action in human mononuclear blood cells.” Thyroidology 1990 Aug;2(2):53-7 12. Reinhardt W, et al. “Effect of small doses of iodine on thyroid function during caloric restriction in normal subjects.” Horm Res 1993;39(3-4):132-7 13. Horst C, et al. “Rapid stimulation of hepatic oxygen consumption by 3,5-di-iodo-L-thyronine.” Biochem J 1989 Aug 1;261(3):945-50 14. Lanni A, et al. “Calorigenic effect of diiodothyronines in the rat.” J Physiol 1996 Aug 1;494 (Pt 3):831-7 15. Goglia F, et al. “Action of thyroid hormones at the cellular level: the mitochondrial target.” FEBS Lett 1999 Jun 11;452(3):115-20 16. Lanni A, et al. “Effect of 3,3’-diiodothyronine and 3,5-diiodothyronine on rat liver oxidative capacity.” Molecular and Cellular Endocrinology. Volume 86, Issue 3. 1992 17. Lanni A, et al. J. Endocrinol. 136:59-64 1993. 18. O’Reilly I, Murphy MP. Acta Endocrinol. 127:542-546 1992. 19. Lanni A, et al. “3,5-Diiodo-L-thyronine and 3,5,3’-triiodo-L-thyronine both improve the cold tolerance of hypothyroid rats, but possibly via different mechanisms.” Pflugers Arch 1998 Aug;436(3):407-14 20. Varghese S, Oommen OV. “Thyroid hormones regulate lipid metabolism in a teleost Anabas testudineus (Bloch).” Comp Biochem Physiol B Biochem Mol Biol 1999 Dec;124(4):445-50 21. J. Kvetny. Horm. Metab. Res. 24:322-325, 1992. 22. Moreno M, et al. “Effect of 3,5-Diiodo-L-thyronine on thyroid stimulating hormone and growth hormone serum levels in hypothyroid rats.” Life Sciences, Volume 62, No.26, pp. 2369-2377, 1998. 23. Horst C, et al. “3,5-Di-iodo-L-thyronine suppresses TSH in rats in vivo and in rat pituitary fragments in vitro.” J Endocrinol 1995 May;145(2):291-7 24. Baur A, et al. “3,5-diiodo-L-thyronine stimulates type 1 5’ deiodinase activity in rat anterior pituitaries in vivo and in reaggregate cultures and GH3 cells in vitro.” Endocrinology 1997 Aug;138(8):3242-8.

Autor: Cy Willson – The Thyroid Handbook Preuzeto sa: www.t-nation.com Prevela i prilagodila: I.K. za EXYU FITNESS

Komentari

Nisu pronađeni članci

Napiši recenziju