Personalni trener i kako odabrati pravog

Maj 16, 2024
Trener

Danas više nego ikada, zahvaljujući internetu, industrija sporta i fitnesa je malo je reći - prezasićena. U odnosu na neka ranija vremena, industrija koja je obuhvatala suplementaciju, vežbe i treninge, bila je na vrhuncu svog integriteta – uspešna i proverena. Šta se to dešava sada i zašto je personalni trener skoro svaka druga osoba koja vam iskače sa reklama, kao i da li su suplementi koji se nude van zvaničnih sajtova dobri, saznajemo u tekstu koji sledi.

Personalni trener online

Internet je definitivno uveo drastične promene u gotovo svakoj industriji, uključujući i fitnes. Poslednjih godina, dostupnost obuke putem onlajn platformi, sajtova i društvenih mreža se znatno povećala. Na ovo je uticala najviše globalna pandemija a onda i san većine da se lako i brzo može raditi, ali i obogatiti na mreži. Personalni trener online je zanimanje koje je poslednjih par godina zabeležilo ogromnu ekspanziju a ljudi koji nude svoje programe su nicali kao pečurke posle kiše, bukvalno sa svih strana.

Koje su prednosti online personalnog trenera?

Svakako živimo jednim prilično ubrzanim tempom i većina nas je rastrzana između svakodnevnih obaveza koje zahtevaju i vreme i dobru organizovanost. Za mnoge, ovo zaista znači malo slobodnog vremena ili malo vremena da se još pakuju stvari, kupuje nova oprema i traži parking mesto za nov termin u teretani. Pandemijska kriza, zatvorenost i distanciranje, na koje dodamo ovaj stisnuti raspored vremena i zadataka koji se moraju obaviti, dovela je do samo jednog pitanja: da li mogu da imam svog trenera online?

Može, naravno. Pitanje je imalo logičan odgovor. Naravno da može, naravno da ne moraš da odvojiš par sati spremanja, u prevozu i u treningu, koje ni inače nemaš. I sve to opet, individualno, u svom domu, sa stručnim savetima i čak i u malo pocepanoj opremi. Udobnost je zagarantovana a da li su i rezultati?

Kako izabrati personalnog trenera online?

U suštini, ništa na internetu nije onako kako izgleda. U to smo se uverili milion puta, ako ne na svojoj koži, onda na onim slikama koje predstavljaju šta je neko naručio a šta mu je poštar i doneo. Biranje personalnog trenera online može biti priličan izazov, pogotovo u masi onih koji nude specijalne programe, brz napredak ili ogromno iskustvo koje nigde ne prikazuju. Ovo znači samo jedno – otvorite četvore oči.

Ponuda je ogromna i nikada niste sigurni da li je nečija usluga sastavljena samo iz želje za prihodom ili zaista i vredi ono što ćete platiti. To su uglavnom slični programi, iskustva korisnika koja vam se prikazuju a za koje ne znate jesu li uopšte korisnici i bili, individualni planovi koji su sve samo ne individualni... Ono što je sigurno, najmanji problem u svemu tome će biti manje novca u vašem novčaniku i isti broj kilograma na vagi.

Sumnjiv personalni trener i prodaja sumnjivih suplemenata

Kako se celo tržište zasniva na ponudi i potražnji, a vidimo da je ponuda usluga personalnih trenera zaista ogromna, mnogi od njih su se dosetili kako da se izdvoje od konkurencije i uberu još malo profita. Kao rezultat toga, osim programa personalnog trenera, uz to se pakuje i program suplementacije, dodataka i moćnih supstanci koje rade preko noći.

Prodaja vitamina, dodataka ishrani, sportskih napitaka i suplemenata uopšte, je skoro pa veća industrija od samog fitnesa. Samo u jednoj godini, prihod u SAD od prodaje suplemenata je preko 30 milijardi. Naravno, postoji značajna potražnja među određenim potrošačima za ovim proizvodima, posebno za korisnike u fitnesu, sportu i ličnom treningu. Kao posledica toga, mnogi klubovi, fitnes centri i fitnes profesionalci, uključujući i prave sportske trenere, dodali su prodaju takvih proizvoda u svoje poslovne planove. Ovome nisu ni odoleli ni peronalni treneri online.

U čemu je najveći problem?

Nije protivzakonito da personalni treneri preporučuju ili čak pokušavaju da prodaju suplemente svojim klijentima, ali ono što jeste problem je njihova odgovornost u slučaju da dođe do bilo kakvih neželjenih efekata usled upotrebe istih. Mnogo je sebičluka i grabežljivosti online, pa se tako za veću proviziju, katkad „potkradu“ u toj ponudi i neprovereni, precenjeni ili čak lažni proizvodi.

Takođe, ako se odrđeni fitnes treneri i stručnjaci ne bave posledicama i ne brinu o zdravlju svojih klijenata, to bi trebalo prvenstveno da radite vi. Nešto što se nudi „ispod žita“, jeftinije nego u prodavnici, sa magičnim dejstvom ili bilo kakvim obećanjem koje nije realno, je siguran znak za sumnju.

Prodaju ovakvih suplemenata ne reguliše nijedna nadležna institucija, za njih niste sigurni odakle potiču i da li su uopšte to što na njima piše ili samo kopija nečega što postoji. Neki takvi proizvodi mogu čak biti štetni i imati negativnu interakciju sa drugim sličnim proizvodima, lekovima kao i vašim zdravstvenim stanjem. Ko vam garantuje da u toj kutiji dobijete ono što piše na deklaraciji? Personalni trener online za kog niste sigurni ni da li je trener uopšte?

Ne sugerišemo nikako da su svi personalni treneri sumnjivih kvalifikacija ili da nisu to uopšte. Kao ni da ne bi trebali da daju savete o suplementaciji ako su za to i dovoljno stručni. Ovaj tekst je isključivo upozorenje mnogim ljudima koji posežu za brzim, jeftinim ili jeftinijim rešenjem. Ako personalni trener odluči da preporuči suplement, trener ima odgovornost da bude upoznat sa njegovim sastavom, svim nuspojavama i koliko je efikasan... Takođe, dužni su da vam ne obećavaju magična rešenja i da vam ne daju lažna obećanja za proizvode koje ni sami nisu probali, niti planiraju.

Ne rizikujte! Kupujte samo provereno!

Života bez stresa, zdrava ishrana i redovni treninzi, makar i oni u sopstvenoj režiji i online, jesu recept za optimalno zdravlje i vitalnost. Iako nam je cilj da sve naše nutritivne potrebe dobijemo iz hrane, u današnje vreme to je praktično nemoguće i tu nastupaju samo provereni dodaci ishrani. Kada su u pitanju suplementi, važno je znati šta uzimate. Za kraj ćemo citirati rečenicu koja stoji na našem sajtu:

Mi smo preduzeće čiji je osnivač preko 30 godina u body buildingu i fitnessu, višestruki prvak države, osnivač starog EXYU FITNESS FORUMA, vlasnik i trener u GYM I FITNESS KLUB ZLATAN, sa dugogodišnjim iskustvom u ishrani, treningu, suplementaciji, u prodaji samo onog što valja i vredi a ne onog što može da donosi zaradu.

Komentari

Nisu pronađeni članci

Napiši recenziju