Namirnice koje snižavaju nivo PROLAKTINA

Mart 14, 2021
For Prolaktinwho love sound quality we have awesome Pioneer speakers! (Demo)

Prolaktin, peptidni hormon koji luči hipofiza, ima nekoliko značajnih funkcija. Stimuliše rast grudi kod žena, pospešuje stvaranje mleka u periodu laktacije i supresuje ovulaciju. Lučenje prolaktina inhibira dopamin, moždana hemikalija koja nastaje iz aminokiselina tirozina i fenilalanina. Namirnice koje sadrže ove aminokiseline pospešuju sintezu dopamina; stoga mogu da snize nivo prolaktina. Ipak, pre nego što promenite ishranu u potrazi za namirnicama koje snižavaju nivo prolaktina, konsultujte svog lekara.

Namirnice bogate fenilalaninom

Fenilalanin, esencijalna aminokiselina koja se unosi putem ishrane, se može naći u većini namirnica bogatih proteinima, uključujući govedinu, živinu, jaja, mleko i proizvode od soje, kao što je izolat proteina soje, sojino brašno i tofu. Orašasti plodovi i semenke su takođe bogate fenilalaninom – posebno kikiriki, orah i badem. Tačnije, 10 badema sadrži gotovo 1g fenilalanina. Fenilalanin služi za sintezu tirozina, prekursora dopamina; stoga može pomoći u snižavanju nivoa prolaktina. Preporučena dnevna doza fenilalanina za prosečnu osobu je oko 1,000 mg.

Namirnice bogate tirozinom

Tirozin je izvor svih kateholamina, grupe važnih hormona, kao što su adrenalin i dopamin, koji pored toga što snižava nivo prolaktina, utiče i na raspoloženje i motivaciju. Izvori tirozina su celo zrno pšenice, ovas, sočivo (lima beans), susam i bundevine semenke – pored namirnica bogatih fenilalaninom. Kvasac (nutritional yeast) je takođe dobar izvor i tirozina i fenilalanina.

Proizvodnja 

Zbog toga što dopamin luče nervne ćelije, ili neuroni, namirnice bogate antioksidantima mogu da pomognu u očuvanju tih ćelija od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima. Voće i povrće je najbogatiji izvor antioksidanata, uključujući i vitamine A, C i E, kao i mineral selen. Uvrstite bobičasto voće, zeleno lisnato povrće i paprike babure u vašu ishranu kako biste snizili nivo prolaktina.

  • References

Autor: Adam Dave, MD

link http://www.livestrong.com/article/329910-foods-that-lower-prolactin/

Prevela i prilagodila: I.K. Za EXYU FITNESS 

Komentari

Nisu pronađeni članci

Napiši recenziju