Najbolje prirodne namirnice za ubrzavanje metabolizma

Maj 16, 2024

Zašto bi trebalo da ubrzate metabolizam?

Ubrzani metabolizam pretvara telo u efikasan sagorevač masti i kalorija i čini posao izgradnje mišića mnogo lakšim. Metabolizam, odnosno stopa bazalnog metabolizma, se definiše kao energija potrebna da se održe telesni procesi u fazi mirovanja pri normalnoj temperaturi, kada digestivni sistem nije previše aktivan. Metabolizam je u suštini grupa fizičkih i hemijskih procesa u telu, koji održavaju život, pomažu nam da se razvijamo i reprodukujemo. Zašto je dobro ubrzati metabolizam?

Kao što smo rekli, energija koju sagorevamo u toku mirovanja je dovoljna samo za osnovne biološke procese. Nažalost, kako starimo, potrošnja energije se smanjuje, pa kažemo da nam se metabolizam usporava. Ovde, pored vežbe, na scenu stupaju suplementi.

Sve što konzumiramo ubrzava naš metabolizam jer je potrebna energija da bi se hrana svarila. Ipak, nauka pokazuje da kada se radi o gubitku sala, nisu sve kalorije iste. Neke namirnice iziskuju više energije da bi se svarile, pa mogu da ubrzaju stopu bazalnog metabolizma i za 30% i pomognu vam da izgledate bolje i nabacite mišiće lakše. Slede najbolje namirnice u tu svrhu.

 

1. Proteini

Svi znamo koliko su proteini važni. Proteini pružaju telu neophodne gradivne blokove, koji se koriste za izgradnju mišića. Takođe igraju ulogu i kao antioksidanti i jačaju vaš imuni sistem. Međutim, interesantna je činjenica da proteini imaju jak termički efekat. Potrebno im je mnogo energije da bi se svarili što ih čini idealnim za ubrzanje metabolizma. Visok unos proteina u kombinaciji sa umerenim unosom vlakana će vam pomoći da izgubite salo dugoročno gledano. Dobri izvori proteina su: meso, riba, jaja, orašasti plodovi, bademi, whey.

 

2. Namirnice sa visokim sadržajem vlakana

Vlakna su nutrijenti koji se ne mogu svariti. Samo prolaze kroz naše telo i menjaju sadržaj gastrointestinalnog trakta i način na koji se ostali nutrijenti i hemijska jedinjenja apsorbuju. Vlakna su od velikog značaja za opšte zdravstveno stanje. Dobri izvori vlakana uključuju voće bez skroba, povrće i neko zrnevlje. Bez nekog posebnog redosleda, evo spisak namirnica sa visokim sadržajem vlakana koje ubrzavaju metabolizam.

– Lisnato povrće – spanać i kelj

– Karfiol i brokoli

– Paprike

– Jagode, borovnice

– Jabuke

– Narandže

– Grapefruit

– Kupus

– Ovsene pahulje (bez dodataka, ukusa)

– Orašasti plodovi, bademi, bundevino seme itd

 

3. Grapefruit i narandže

Istraživanja pokazuju da su učesnici koji su unosili 1/2 grapefruit-a u svakom obroku izgubili kilograme bez izmene u ishrani ili životnim navikama. Narandže imaju sličan efekat. I jedno i drugo  imaju visok sadržaj vlakana i vitamina C, što ubrzava metabolizam.

 

4. Zeleni čaj

Zeleni čaj je bogat katehin polifenolima, posebno  epigallocatechin gallate (EGCG). Istraživanja pokazuju da polifenoli imaju antioksidantske karakteristike sa potencijalnim pogodnostima za zdravlje. Veruje se da je ova komponentna zaslužna za ubrzanje metabolizma i gubljenje sala. Uz to, zeleni čaj sadrži i kofein – moćan stimulans koju ubrzava rad srca i metabolizam.

 

5. Kofein

Jedan od glavnih razloga zašto pijemo kafu ujutru je da nas razbudi. Kofein koji se nalazi u kafi ima narkotičke efekte na telo – ubrzava otkucaje srca, što dovodi do poboljšane cirkulacije i potrošnje energije. Kofein se efikasno može koristiti za ubrzanje metabolizma, ali prevelik unos istog može dovesti do aritmije i uznemirenosti.

 

6. Kapsaicin

Kapsaicin je fitohemikalija koja se nalazi u ljutim papričicama, kao što je kajenska, čili ili jalapeno. Ovo jedinjenje je u stvari odgovorno za ljutinu koju osetite kad jedete ove papričice.Pored brojnih pogodnosti za zdravlje, kao što su: anti-inflamatorno, smanjenje bola i “lošeg” holesterola, kapsaicin takođe ubrzava i metabolizam. On povećava metaboličku aktivnost do 30 minuta nakon konzumiranja.

 

7. Cimet

Cimet pomaže kod gubitka sala na dva različita načina. Jedan od njih je kontrolisanje i snižavanje nivoa šećera u krvi. Uz to, cimet ima i termički efekat. Da bi se svario, u telu dolazi do jake hemijske reakcije koja podiže telesnu temperaturu i metabolizam. Kada se metabolizam ubrza, sagorevate više kalorija i brže gubite kilograme.

 

8. Voda

Tako je – najobičnija voda. Gotovo 2/3 naše telesne težine dolazi od vode. Adekvatna hidratacija vam obezbeđuje optimalnu stopu metabolizma. Voda je jedna od najpotcenjenijih namirnica za ubrzanje metabolizma. Unos vode vam pomaže da metabolišete salo i isperete toksine iz organizma. Što je voda hladnija, to je telu potrebno više energije da je zagreje do normalne telesne temperature i apsorbuje.

 

Preuzeto sa : www.fitnessandpower.com
Prevela i prilagodila: I.K. za EXYU FITNESS

Komentari

Nisu pronađeni članci

Napiši recenziju