Cena
Brendovi Suplemenata

Šta su Omega 3 suplementi

Omega-3 suplementi su dodaci ishrani koji sadrže omega-3 masne kiseline, esencijalne nutrijente koji su ključni za optimalno zdravlje. Postoje tri glavne vrste omega-3 masnih kiselina koje se obično nalaze u suplementima:

Eikozapentaenska kiselina (EPA)

EPA je omega-3 masna kiselina koja igra važnu ulogu u smanjenju upala i podržavanju zdravlja srca i krvnih sudova. Takođe se povezuje sa smanjenjem rizika od bolesti srca, regulacijom nivoa triglicerida u krvi i smanjenjem simptoma depresije.

Dokozaheksaenska kiselina (DHA)

DHA je još jedna omega-3 masna kiselina koja je ključna za zdravlje mozga, očiju i nervnog sistema. DHA je važna za razvoj mozga i očiju kod novorođenčadi, kao i za održavanje zdravog mozga i kognitivnih funkcija kod odraslih.

Alfa-linolenska kiselina (ALA)

ALA je esencijalna omega-3 masna kiselina koja se može naći u biljnim izvorima poput lanenog semena, oraha i chia semenki. ALA se može pretvoriti u EPA i DHA u telu, ali ova konverzija može biti ograničena, pa se EPA i DHA obično direktno konzumiraju putem ribljih ulja ili drugih izvora.

Zašto treba svakodnevno uzimati omega 3 masti

Svakodnevno uzimanje omega-3 masnih kiselina može biti korisno iz više razloga:

Zdravlje srca

Omega-3 masne kiseline, posebno EPA i DHA, mogu smanjiti rizik od srčanih oboljenja tako što regulišu ritam srca, snižavaju nivo triglicerida u krvi, smanjuju upalu i poboljšavaju funkciju krvnih sudova.

Zdravlje mozga

DHA je ključni sastojak ćelijskih membrana u mozgu i igra važnu ulogu u razvoju mozga kod novorođenčadi i održavanju zdrave kognitivne funkcije kod odraslih.

Podrška zdravlju očiju

DHA je takođe važna komponenta retine oka, pa redovno uzimanje omega-3 masnih kiselina može pomoći u očuvanju zdravlja očiju i smanjenju rizika od određenih očnih oboljenja.

Smanjenje upale

Omega-3 masne kiseline imaju antiinflamatorna svojstva i mogu pomoći u smanjenju hronične upale u telu, koja je povezana sa mnogim bolestima, uključujući srčana oboljenja, artritis i dijabetes.

Podrška mentalnom zdravlju

Postoje dokazi koji sugerišu da omega-3 masne kiseline mogu pomoći u smanjenju simptoma depresije, anksioznosti i drugih mentalnih poremećaja. Takođe se povezuju sa boljom kognitivnom funkcijom i zaštitom od demencije u starijoj dobi.

Zdrava koža

Omega-3 masne kiseline mogu poboljšati hidrataciju i elastičnost kože, smanjiti upalu kože i ubrzati procese zarastanja rana.

S obzirom na ove prednosti, redovno uzimanje omega-3 masnih kiselina putem ishrane ili suplemenata može biti korisno za opšte zdravlje i dobrobit.

 

Kako se razlikuju i dozira Omega 3 masti

Omega-3 masne kiseline su dostupne u različitim oblicima i dozama, a glavna razlika među njima je u koncentraciji i izvoru. Glavni oblici omega-3 masnih kiselina su:

Riblje ulje: Riblje ulje je jedan od najčešćih izvora omega-3 masnih kiselina, posebno EPA i DHA. Dolazi u tečnom obliku ili u kapsulama. Koncentracija EPA i DHA varira u zavisnosti od proizvoda, pa se doziranje može razlikovati. Preporučene doze mogu se kretati od nekoliko stotina miligrama do nekoliko grama dnevno, u zavisnosti od potreba.

Laneno ulje: Laneno ulje je biljni izvor omega-3 masnih kiselina, posebno ALA. Iako telo može pretvoriti ALA u EPA i DHA, ta konverzija je ograničena. Doziranje lanenog ulja može se razlikovati u zavisnosti od koncentracije ALA i potreba osobe.

Ulje od krila: Ulje od krila je alternativni izvor omega-3 masnih kiselina, koji sadrži visoke koncentracije EPA i DHA. Iako je manje poznato od ribljeg ulja, takođe se može koristiti kao dodatak ishrani.

Alge: Alge su izvor omega-3 masnih kiselina, posebno DHA, koji je prikladan za vegetarijance i vegane. Alge se mogu naći u obliku ulja ili kapsula.

Doziranje omega-3 suplemenata zavisi od nekoliko faktora, uključujući starost, zdravstveno stanje i potrebe organizma. Opšte smernice preporučuju unos od 250-500 mg EPA i DHA dnevno za odrasle osobe, ali ove doze mogu varirati u zavisnosti od ciljeva i individualnih potreba. Preporučuje se konsultacija sa lekarom ili nutricionistom pre početka uzimanja suplemenata omega-3 masnih kiselina kako bi se odredila odgovarajuća doza i oblik suplementacije.

Vitalikum Omega 3 Fish Oil - 100 caps
Ušteda 18%
Na lageru
‍990‍ rsd ‍812‍ rsd
+
* 1000mg prečišćenog ribljeg ulja podrška zdravlju kardiovaskularnog sistema podrška mentalnim funkcijama, zdravlju kože i kose za jačanje imuniteta i opšteg stanja organizma Sve veći broj istraživanja otkriva značajan uticaj  Omega-3  masnih kiselina na opšte zdravlje...
THE Nutrition Omega 3 - 200 soft gel kapsula
Ušteda 15%
0.0
Na lageru
1.690 rsd 1.436 rsd
+
Omega 3 su više puta nenasićene masne kiseline, koje nalazimo u određenim ribama i biljnim izvorima. Među ribama ih najviše poseduju uglavnom losos, tuna i ostale ribe hladnih mora. Među biljnim izvorima pa su sa omega 3 masnim kiselinama najbogatiji uglavnom lan i razni oreščići i semena....
Maximalium  Omega 3 + Vitamin E - 100 gelkaps
Ušteda 18%
0.0
Na lageru
1.100 rsd ‍902‍ rsd
+
Maximalium Omega 3 -  sa  Vitaminom E Maximalium Omega 3  je dodatak ishrani bogat omega-3 masnim kiselinama (EPA i DHA). -EPA i DHA  doprinose normalnoj funkciji srca -DHA  doprinosi održavanju normalne funkcije mozga i održavanju normalnog vida. -Vitamin E  doprinosi zaštiti...
Ostrovit CLA 1000 (Konjugovana linolna kiselina), 30 kapsula
Ušteda 15%
Na lageru
‍790‍ rsd ‍671‍ rsd
+
CLA (Conjugated Linoleic Acid) ili konjugovana linolna kiselina derivat je linolne kiseline i predstavlja poseban oblik omega 6 masne kiseline. Hemijski se i funkcionalno razlikuje od omega 6 iz lanenog ulja. Neophodna je u ljudskoj ishrani. U hrani se može naći u manjim količinama. Glavna...
Nutriversum Omega 1000 mg - 90 gelkapsula
Ušteda 15%
0.0
Na lageru
‍980‍ rsd ‍833‍ rsd
+
Omega 3 su polinezasićene esencijalne masne kiseline biljnog ili životinjskog porekla. Najbogatiji izvori omega 3 masnih kiselina su riba, naročito iz hladnih mora, i ulje lanenog semena. Omega 3 masne kiseline su glavni sastojak ćelijske membrane, neophodne su za ćelijsku regeneraciju i...
Haya Omega 3 -1000 mg, 100 kapsula
Ušteda 15%
0.0
Na lageru
1.200 rsd 1.020 rsd
+
Omega 3 su polinezasićene esencijalne masne kiseline biljnog ili životinjskog porekla. Najbogatiji izvori omega 3 masnih kiselina su riba, naročito iz hladnih mora, i ulje lanenog semena. Omega 3 masne kiseline su glavni sastojak ćelijske membrane, neophodne su za ćelijsku regeneraciju i...
0.0
Na lageru
1.590 rsd 1.351 rsd
+
Ostrovit Omega 3 Ultra, 90 kapsula Aktivne komponente omega 3 masnih kiselina su EPA (eikozapentaenska kiselina) i DHA (dokozaheksaenska kiselina). DHA je vitalni sastojak fosfolipida ćelijske membrane ljudi, ćelija mozga i retine, te je od izuzetne važnosti za normalan razvoj mozga fetusa i...
0.0
Na lageru
1.490 rsd
+
6PAK Omega3 – dijetetski dodatak ishrani na bazi ribljeg ulja predstavlja dopunu ishrani Omega3 masnim kiselinama (EPA i DHA) i vitaminom E. Doprinosi smanjenju rizika od obolenja kardiovaskularnog sistema i povećanju psiho-fizičkog opšteg zdravlja. Optimalni rezultati se dobijaju dnevnim...
Battery Nutrition Omega 3, 90 kaps
Ušteda 15%
0.0
Na lageru
1.290 rsd 1.096 rsd
+
Battery Omega 3  ima mnogo veću količinu omega-3 od većine drugih ribljih ulja na tržištu. Svaka kapsula sadrži koncentrovanu omega-3, koja je obogaćena esencijalnim masnim kiselinama EPA, DHA i DPA. Dobijen je isključivo od riba koje žive u hladnoj, čistoj vodi. Masne...
Ostrovit Omega 3-6-9 , 30 kapsula
Ušteda 15%
0.0
Na lageru
‍960‍ rsd ‍816‍ rsd
+
Šta su ostrovit omega 3 6 9 masne kiseline? Omega 3-6-9 su nezasićene masne kiseline biljnog porekla, a u ovom dodatku ishrani potiču iz lanenog i suncokretovog ulja, dok omega 3 masne kiseline potiču iz ribljeg ulja. Pravilnom ishranom se može uneti u organizam dovoljna količina masnih...
Prikaži drugi 10 proizvod
Filtriranje proizvoda
Cena

rsd  –  rsd

  • 550rsd
  • 2490rsd
Brendovi Suplemenata
    Prikaži sve (13)